December er for de fleste en økonomisk dyr måned. Julen står for døren, og det betyder traditionelt set indkøb af julegaver og ekstra mad – udover de faste udgifter.
Her hos Collectia hjælper vi hver eneste dag tusindvis af danskere med deres økonomiske udfordringer – og vi kender alt til, at December for mange kan være svær og uoverskuelig, når det kommer til privatøkonomien.
Vi har derfor samlet 5 tips til dig, der ønsker en billigere og mere overkommelig jul – og en måde at starte din gældsafvikling på; også i december.
I December handler de fleste ekstra ind – både hvad angår mad og gaver til familien. Især gaver fylder godt i budgettet.
Vores råd er, at du køber ind i god tid. For December er heldigvis fyldt af tilbud på alt fra mad til elektronik. Vores råd er derfor, at du sørger for at danne et overblik over behovet og køber ind efter det. For udskyder du alle dine indkøb til en specifik dag, ja så bliver det ofte dyrere, end hvis du har handlet ind på tilbud i løbet af december.
Den gennemsnitlige dansker bruger over 3.000 kroner på julegaver – og det kan for mange være en meget dyr post i budgettet.
Vores anbefaling er, at man få styr på gave-situationen. Det kan eksempelvis være ved:
Gaver er ofte den dyreste post i December-budgettet. Vores anbefaling er derfor da også, at man udnytter de mange tilbud. For heldigvis er der mange gode tilbud i både December og Januar.
Få et overblik over hvad du vil give og hold øje med, om varerne kommer på tilbud – dét er der en god sandsynlighed for. Venter du med at købe alle pakker på en dag, så udnyttes sjældent de gode tilbud.
Julen er også lysenes tid. Det betyder ofte, at den gennemsnitlige families elforbrug stiger mellem 20 og 30% i December – der ofte skyldes vores ekstra belysning og køkkenudstyr, der er tændt i længere tid.
Det overrasker de fleste, og kan være en dyr post i budgettet – så sørg for at være opmærksom på el-apparaterne i December. Der kan være mange penge at spare.
Energistyrelse har flere råd til dig, som gerne vil skrue ned for energiforbruget i December og de kommende kolde måneder. Læs artiklen her.
Som inkassofirma kan vi ikke sige det ofte nok: Husk at lav et budget!
Uanset din økonomiske situation og uanset årstid, er det aldrig for sent at komme i gang med at lave et budget; det giver bedre overblik, struktur og indsigt i din økonomi. For ønsker du at spare penge, er det vigtigt at få overblik. Sådan et overblik fås udelukkende ved at udarbejde et privatbudget. Har du ikke et økonomiske overblik, kan det være svært at finde de poster, hvor du kan spare penge.
Budgettet behøves ikke være særligt avanceret – og skal blot vise dine indtægter og udgifter.
Vi anbefaler du laver budgettet i Excel. Start med at få overblikket over dine udgifter; husleje, elregning, forsikring og lignende.
Har du gæld til kreditorer eller inkassofirmaer, er december sandsynligvis ikke den måned, hvor du tænker på at etablere en afdragsordning.
Det er naturligvis helt forståeligt; for december er fyldt med en masse andre ting – og gæld og kreditorer står ikke højt på den liste.
Men vi synes, at du bør prøve alligevel. For mange med gæld er det ofte både ubehageligt og uoverskueligt at skulle tale med sine kreditor. Men giv det et forsøg alligevel.
Der kan være mange penge at spare, hvis du tager kontakt til dine kreditorer. Din gæld vokser (i de fleste tilfælde) måned for måned – med renter og gebyrer. Men hvis du kontakter din kreditorer, vil der være mulighed for inddragelse på gælden – og dermed en afvikling på både gebyrer og gæld.
Selvom december er en hårdt presset måned for de fleste, vil det være en god måned at række ud til dem, som du skylder penge til. Har du ikke penge til at afdrage nu, så vil mange have forståelse for det – og måske begynde et nyt år, med en afvikling af sin gæld.
Vi sidder klar til at hjælpe dig mandag-torsdag: kl. 8.00-16.00 og fredag: kl. 8.00-15.30.
Vi har gjort det utroligt nemt at betale sin gæld via MitCollectia. Her skal du blot logge ind via MitID.
Hos Collectia mener vi, at det er op til dig, hvordan din regning skal betales. Vi tilbyder følgende betalingsløsninger.
Læs mere om betalingsløsningerne her.
Hvis du allerede har betalt din regning, men stadig har modtaget et brev fra os, beder vi dig enten logge ind på MitCollectia ved hjælp af dit MitID, eller ringe til os på 77 40 78 80.
Husk venligst at sende en kopi af din indbetalingskvittering fra din bank til vores e-mail: info@collectia.dk. Når vi har modtaget kvitteringen, vil vi straks kontakte kreditor og undersøge sagen nærmere.
Vi er meget kede af, hvis du har modtaget en opkrævning ved en fejl. Vi vil informere kreditor om fejlen og bede dem undersøge, hvor fejlen opstod, så lignende kan undgås i fremtiden. Generelt gør vi alt for at sikre, at vi kun modtager reelle, ubestridte og forfaldne fakturaer fra kreditorer.
Er du uenig i den opkrævning, som du har modtaget? Er du utilfreds med det produkt eller den service, som du har modtaget? Så bør du måske indsende en indsigelse.
Din indsigelse kan gøres både skriftligt og mundtligt. Vi anbefaler, at du gør det skriftligt via MitCollectia for at undgå eventuelle misforståelser. Herefter skal man kunne bevise, om der er hold i den indsendte indsigelse eller ej.
Har du modtaget en betalingspåmindelse, men kan ikke genkende gælden, bedes du kontakte os. Efter vil vi undersøge sagen nærmere straks.
I mange tilfælde er det muligt indgå en afdragsordning, hvor du deler hele beløbet op i flere rater. Fordelen ved en afdragsordning er, at du betaler hele gælden over tid, uden at du sætter din økonomi over styr.
Om afdragsordning er en mulighed afhænger af vores kunde, som du skylder penge til.
Log ind på MitCollectia for at anmode om en afdragsordning.
Har du fået rykkere på regninger, som du ikke har betalt eller reageret på? så kan det være at du har en betalingsanmærkning, dvs. er registreret som dårlig betaler. En betalingsanmærkning registreres i RKI eller andre lignende gældsregistrer, såsom Collectias egen Debitorlisten o.l. Unge under 18 må ikke være registreret med betalingsanmærkninger.
Hvad er konsekvenserne ved at være registreret som dårlig betaler?
At være registreret som dårlig betaler, kan være en hindring for dig, som søger job i virksomheder, der kontrollerer om du er registreret som dårlig betaler. Derudover kan det også have konsekvenser for dig, hvis du vil låne penge eller lave afdragsordninger, f.eks. hvis du skal:
Hvordan kommer man af med en betalingsanmærkning?
Som udgangspunkt skal en betalingsanmærkning fjernes, så snart du har betalt din gæld. Betaler du ikke din gæld, må du være registreret i max 5 år. Udløber din betalingsanmærkning, skal du være opmærksom på, at din gæld stadig består, såfremt den ikke er betalt.