Skip to main content
Konsekvenser ved ubetalte regninger - MitCollectia
Sebastian S. •
22. maj. 2023

Konsekvenser ved ubetalte regninger

Alle kan opleve perioder i livet, hvor det er sværere at få økonomien til at løbe rundt. Dog løser det ikke problemet ved at stoppe med at betale sine regninger eller betale til sine afdragsordninger. Tværtimod forværres gældssituation og den dårlige samvittighed.

Konsekvenser ved ikke at betale dine regninger:

  • Din gæld stiger
  • Du risikerer at blive sendt i Fogedretten
  • Du kan blive registreret som dårlig betaler i RKI eller Debitorlisten
  • Der kan blive lukket for ydelser

Din gæld stiger

Når du skylder penge, kan der pålægges rykkergebyrer for at minde dig om din manglende betaling. Der kan også pålægges renter, og hvis sagen overdrages til inkasso, pålægges der yderligere inkassoomkostninger oven i det, du allerede skylder. En lille gældspost kan derfor hurtigt stige til et uoverskueligt beløb, hvis du ikke reagerer.

Du risikerer at blive sendt til fogeden

Kreditorer, dem du skylder penge, kan bede Fogedretten om hjælp til at indkræve det skyldige beløb. Det betyder, at du skal møde op i Fogedretten, hvor kreditor eller en repræsentant også vil være til stede – fysisk eller via telefon. Møder du ikke op, kan du blive efterlyst hos politiet og arresteret med henblik på at blive bragt til retten.

I Fogedretten vil du blive afkrævet det fulde beløb, og der kan foretages udlæg i dine aktiver. Ejer du fx en bil eller fast ejendom, kan der tages udlæg i det. I værste fald kan dit aktiv blive solgt på auktion. I Fogedretten har du pligt til at tale sandt og svare på de spørgsmål, der bliver stillet.

Når sagen bliver sendt til Fogedretten, bliver der pålagt ekstra omkostninger, som du skal betale.

Registreret som dårlig betaler

Betaler du ikke din gæld, kan du risikere at blive registreret som dårlig betaler i registrer såsom RKI, Debitor Registret eller Collectias eget gældsregister, Debitorlisten. Det betyder, at dine muligheder for at låne og købe på kredit forringes betydeligt, da de fleste pengeinstitutter og virksomheder benytter dette som et led i deres kreditvurdering af dig. Det kan f.eks. være, hvis du køber en ny telefon på afbetaling.

Selvom det er surt at være registeret i et gældsregister, så kan registreringen faktisk være en hjælp til dig, da det vil være sværere at optage nye lån, og derved forgældet dig selv yderligere.

Der kan blive lukket for ydelser

Betaler du ikke dine regninger for vand, varme eller el kan selskaberne lovligt lukke for adgangen til rent drikkevand, varme i de kolde vintermåneder og strømmen hos dig. Ligeledes kan teleselskaber lukke for forbindelsen på din mobiltelefon eller internet, hvis du ikke betaler.

Bor du til leje, kan du også blive tvunget til at fraflytte, hvis ikke du undlader at betale din husleje.

Tal med dine kreditorer

Det kan ALTID bedst betale sig at kontakte dine kreditorer, end at lade være. Jo tidligere i forløbet du tager kontakt desto bedre, da du oftest kan undgå mange af konsekvenserne forbundet ved ikke at betale.