Skip to main content
Læg et budget for 2024 allerede nu - og få styr på din økonomi
Sebastian S. •
11. jan. 2024

Læg et budget for 2024 allerede nu – og få styr på din økonomi

Uanset din økonomiske situation er et budget altid en god idé, for uden et budget har du ingen overblik over din økonomiske situation; dine indtægter og dine udgifter.

Vi anbefaler alle, både private og virksomheder, at lave et budget – men i dette afsnit sætter vi fokus på privatbudgettet, og med særligt fokus på de personer, hvis overblik og økonomiske situation fra tid til anden kan være hård. Især denne målgruppe kan have ekstra stor gavn af at have et budget – og følge det.

Hvad er et budget?

Et budget er et overblik over ens finansielle indtægter og udgifter. I en privatøkonomi er indtægter typisk løn, offentlig støtte, børnepenge og andre afkast. Udgifter er ofte de faste og variable udgifter, man har i forbindelse med sin dagligdag; husleje, banklån – men også mad, abonnementer og lignende.

Budgettet kan være avanceret, men det kan grundlæggende også blot være et par felter i et excel-ark, det er helt op til dig – og hvad der giver mening.

Hvorfor skal jeg lave et budget?

Du skal lave et budget for at få overblik over dine indtægter og udgifter, og selvom de fleste sandsynligvis nogenlunde er klar over, hvilke indtægter de hver måned har – så er det rent faktisk de færreste, der kender deres udgifter.

Med et budget ved du, hvornår elregningen, børnepengene eller de faste udgifter til bilen trækkes – og hvor meget.

Ved at kende til dine indtægter, og især udgifter, kan du langt bedre styre din økonomi – og have et overblik over, hvornår diverse udgifter forfalder til betaling. Det giver dig mulighed for at disponere dine udgifter på en langt bedre måde.

Hvordan laver jeg et budget?

Du skal lave et budget for at få overblik over din økonomi og dermed kendskab til, hvad du grundlæggende har af indtægter – men især også hvad du rent faktisk bruger dine penge på – og hvor meget.

Vi anbefaler, at du laver et budget i Excel, og eventuelt tager udgangspunkt i vores budgets skabelon her.

Budgetskabelonen er et godt udgangspunkt for langt de fleste privatpersoner, uanset økonomisk situation.

Hvem kan bruge et budget?

Alle kan have stor gavn af et budget, både virksomheder og privatpersoner – men også deres eksterne rådgivere, banker og långivere.

Er du privatperson og ønsker et lån i banken, vil du ofte blive spurgt efter dit budget, så banken kan danne sig et indtryk af din økonomiske situation.

Sådan kommer du i gang med at lave et budget

Tag udgangspunkt i vores budgetskabelon, hvis du er privatperson.

Herefter åbner du din netbank, hvor alle dine udgifter, hver eneste måned, et år tilbage, er noteret.

Ud fra din netbanks transaktioner kan du indsætte faste udgifter i dit budget – nogle er faste, andre er variable, men sæt dem ind i den måned, de vedrører.

Dermed er du hurtigt i gang med at have et bedre overblik over din økonomi, og dermed også et overblik over, hvad hver post koster, og dermed hvilke du måske kan spare på – eller måske ligefrem skære helt væk.

Husk, at når du får en ny udgift, skal den indsættes i budgettet.