Skip to main content
Sådan gennemgår du dine udgifter og finder besparelser - MitCollectia
Sebastian S. •
11. jan. 2024

Sådan gennemgår du dine udgifter og finder besparelser

Hos Collectia hjælper vi hver eneste dag privatpersoner med deres økonomiske situation og giver løbende råd og vejledning omkring privatøkonomi.

På Collectia.dk kan du derfor finde tips og tricks til en bedre økonomi og måske reducere din gæld til dine kreditorer.

I dette afsnit sætter vi fokus på udgifter og hvordan du som privatperson kan gennemgå dine udgifter – og måske endda spare penge.

Hvorfor bør jeg gennemgå mine udgifter?

Som privatperson bør du løbende gennemgå både dine faste og variable udgifter for at sikre, at du hverken betaler for meget eller for lidt.

Mange privatpersoner har typisk store omkostninger til faste udgifter. Med en løbende gennemgang sikrer du ikke kun, at du får de rette priser, men også at du ikke betaler for ting, du ikke har brug for.

Med en løbende gennemgang af dine udgifter sikrer du dig også, at du for eksempel altid er korrekt dækket af dine forsikringer og lignende.

Hvilke udgifter kan jeg nedbringe?

Grundlæggende kan du nedbringe alle dine udgifter, men nogle kan være sværere at reducere end andre. Visse udgifter, som mad, benzin, lys, vand og varme, kan være svære at skære ned på, medmindre man radikalt ændrer sit forbrug.

Det betyder dog ikke, at du ikke kan tænke over at handle billigere og smartere end du gør i dag, både når det gælder mad, brændstof eller elektricitet.

Det er især fornuftigt løbende at gennemgå sine faste udgifter som forsikringer og abonnementer.

Visse udgifter kan også være nemmere at reducere eller opsige end andre. Det gælder eksempelvis for digitale tjenester og forsikringer. Imens kan udgifter og vilkår, for eksempel i forbindelse med din bank, tage længere tid at forhandle med din rådgiver om. Et bankskifte kan ofte være en længere proces, hvilket gør det mere besværligt at skifte bank.

Sådan gennemgår du dine faste udgifter løbende

Hvis du har et budget, har du også overblik over, hvad du fast betaler til.

Brug posterne i dit budget til at vurdere, hvilke udgifter du skal gennemgå. Når du har identificeret hvilke udgifter, der bør vurderes, arbejd da ud fra følgende principper:

  1. Undersøg, om der findes et billigere alternativ.
  2. Vurder, om din nuværende løsning er for omfattende i forhold til dit behov.
  3. Overvej, om du overhovedet bruger løsningen, og om den derfor kan skæres helt væk.
  4. Afgør, om løsningen mere er ‘nice-to-have’ end ‘need-to-have’, og om den derfor kan droppes.

At gennemgå ovenstående vil kræve lidt arbejde, men typisk vil der være penge at spare hver eneste måned.

Hvis du ikke har et budget, kan det være svært at få et overblik over dine udgifter – og dermed hvilke udgifter du har mulighed for at skære ned på. Derfor anbefaler vi altid, at du opretter et budget. Hent vores budgetskabelon her:

Skær overflødige abonnementer og udgifter væk

Det er ikke altid en god idé blot at reducere sine udgifter – til tider kan det være en god idé helt at afskaffe dem, især hvis de ikke længere er i brug.

Spørg dig selv: Bruger du alle dine streaming-abonnementer? Er den store TV-pakke fortsat nødvendig, efter at børnene er flyttet hjemmefra? Og hvilke forsikringer er fortsat essentielle for dig?

Mange kan ofte eliminere hele udgifter med få klik på en computer, tablet eller mobiltelefon.

Vær forsigtig med at spare på de forkerte steder, som forsikringer og a-kasse

Selvom det kan være fristende at spare på eksempelvis forsikringer og a-kasse, anbefaler vi, at du er særligt opmærksom på, hvad du fjerner.

Forsikringer kan være dyre, men det er ofte langt dyrere at være uforsikret eller underforsikret, hvis uheldet er ude. En mulighed kunne være at gennemgå dine forsikringer løbende og indhente tilbud fra andre forsikringsselskaber, der kan matche dækning og vilkår til en lavere pris.

Det samme gælder for a-kasser og lignende arbejdsforsikringer. Selvom det kan virke fristende at spare beløbet til a-kassen, kan det blive meget dyrt, hvis man skulle være uheldig at miste sit job i en kortere eller længere periode.