Skip to main content
Bedre privatøkonomi - råd fra inkassofirma - MitCollectia
Sebastian S. •
2. jun. 2023

5 råd til at få bedre styr på privatøkonomien

Rigtig mange privatpersoner oplever fra tid til anden at have udfordringer med økonomien; manglende job, sygdom, pludselige store udgifter eller andre uforudsete hændelser i livet kan gøre, at ens økonomiske situation ændres markant.

Hos Collectia hjælper vi hver eneste dag rigtig mange ud af deres gæld ved professionelt at guide og vejlede til, hvordan økonomi og gæld afvikles og struktureres på en god og fornuftig måde.

Vi er et inkassofirma med mange års erfaring i at sikre gode forhold for vores klienter og deres kunder, der har et udestående.

I denne artikel får du vores 5 bedste råd til at få bedre styr på privatøkonomien.

1. Et budget giver overblik

Få overblikket over din økonomiske situation; gæld, kreditorer, udgifter, indtægter. Det kan lyde enkelt, men er det for rigtig mange desværre ikke.

Til at få styr på sin privatøkonomi er det vigtigt at skabe et overblik ved hjælp af et budget. Start med at liste alle dine indtægter, udgifter og lån op – vi anbefaler eksempelvis Excel – her kan nemt og hurtigt rettes, slettes og tilføjes flere punkter undervejs.

2. Skær ned eller gear op

Når du har fået overblikket over din økonomi – vil du have overblikket over, om økonomien balancerer – altså om der er flere indtægter end udgifter – eller omvendt.

Hvis der er flere udgifter end indtægter, bør du se på, om der er udgifter, som du kan skære væk eller gøre mindre. Drop måske streamingtjenesterne, find billigere alternativer til fx bolig, mad eller forlystelser.

Du har også mulighed for at geare op; altså at supplere dine indtægter, måske med flere vagter på job, et ekstraarbejde eller lignende.

Ofte vil det være nemmest at skære udgifterne væk – her ser vi, at der ofte er langt flest penge at hente.

3. Få en afviklingsplan på dine lån og kreditorer

Står du i en situation hvor du har misligholdte lån og fakturaer til kreditorer – er det en god ide, at få en afviklingsplan.

Det er for mange en næsten uoverskuelig proces at få etableret en afdragsordning – men prøv alligevel – det kan ofte betale sig. Misligholdte lån og manglende betalte fakturaer har ofte høje renter og udgifter; og de bliver ikke mindre af at de ikke bliver betalt.

Ta’ fat i virksomhederne du skylder penge; bank, långivere, inkassofirmaet og ta’ en dialog – de er ofte mere end villig til at finde en løsning – også selv om det blot er få hundrede kroner om måneden.

4. Ta’ handling om din situation

Det måske bedste råd for at få styr på din privatøkonomi er; ta’ handling.

Det kan lyde simpelt, men det er ofte det der er sværest, når økonomien og overskud måske ikke er til stede.

Men uanset hvad du gør, er det ikke at tage aktiv handling omkring sin privatøkonomi måske det værste der kan ske. For gør du ikke noget ved din økonomiske situation, vil din gæld og udgifter stige – og det ønsker hverken du, dine långivere, kreditore eller inkassofirmaer.

Ta’ kontakt til dem du skylder penge og kom i dialog – også selv om du måske ikke har penge til at afvikle lige nu. Mange vil have forståelse for, at din økonomiske situation er dårlig lige nu.

5. Opsøg hjælp hvis opgaven er for stor

Privatøkonomi kan for mange mennesker være et svært emne at håndtere og at snakke om.

Hvis opgaven er for uoverskuelig eller for svær at tage hul på – anbefaler vi til en hver tid, at du søger hjælp til at få rettet op på økonomien; professionelt eller hos venner og familie. Måske skal du blot have hjælp til at sætte et budget op – eller sparring omkring hvem du skal kontakte, og hvornår?