Feriepenge kan kickstarte din fremtid
Derfor bør du bruge dine feriepenge på at afvikle din gæld
Til oktober ventes det, at tusindvis af danskere får mulighed for at få udbetalt, eller rettere tilbagebetalt, tre ugers indefrosne feriepenge – såfremt de altså ber’ om det. Det samlede beløb, der forventes at kunne blive udbetalt til danske lønmodtagere, kan ramme op imod 40 mia. Kroner.
Udbetalingen af de indefrosne feriepenge sker på baggrund af, at regeringen ønsker at skubbe gang i det danske forbrug efter en økonomisk hårdt periode for danske lønmodtagere og virksomheder i 2020.
Her hos Collectia anbefaler vi, at du nøje overvejer brugen af dine feriepenge – og såfremt du måtte have ubetalt gæld til virksomheder eller inkasso firmaer – bruger dem her, så din gæld ikke stiger yderligere.
Hvorfor bruge mine feriepenge på gæld?
For de fleste er feriepengene en kærkommen lejlighed til at bruge dem på ferie eller andre forbrugsgoder, som man i løbet af året har gået og drømt om. Her hos Collectia har vi allieret os med gældsrådgiver Sebastian Andersen for at få hans råd til, hvorfor feriepengene vil være ideelt at bruge til at afvikle gæld.
“Statistisk set, viser det sig ofte, at feriepenge går til et øget forbrug, og det er ofte fristende – men har man gæld til bank, virksomheder eller et inkassobureau, vil det være en rigtig god ide at kigge den vej med måske blot en del af sine feriepenge. Det er meget sjælden, at gæld ikke har en pris – og for nogle er den pris ekstrem høj – i form af renter, gebyrer og løbende omkostninger. Har du eksempelvis ubetalte fakturaer hos et inkassofirma, ja så vil man opleve en løbende tilskrivning af renter på 8,05% plus diverse inkassoomkostninger, rykkergebyr og lignende.at bruge feriepengene på afvikling af gæld er dermed en rigtig god langsigtet investering.”
og han fortsætter:
Skylder du eksempelvis 10.000 kroner, vil din gæld første år se således ud:
Hovedstol: 10.000 kr
Rykkergebyr: 300 kr
Inkassosalær: 1300 kr
Renter (8,05%: 800 kr
I alt første år: 12.400 kr
Dermed er dine omkostninger første år for at skylde 10.000 kroner 2.400 kroner. Det vil sige 24% i omkostninger. Ignorerer du din gæld i måske 2 eller 3 år, vil de 10.000 kroner være steget til små 15.000 kroner.
5 gratis råd til nedbringe din gæld med dine feriepenge
Vi har her samlet 5 gratis råd til dig med gæld til en virksomhed, og som står til at få dine feriepenge udbetalt i oktober.
1. Få et overblik over din gæld
Hos Collectia ser vi ofte, at mange desværre ikke har overblikket over deres gæld – og ofte dermed ikke ved hvad der skyldes, og hvor meget der skyldes.
Enhver forudsætning for at blive gældfri, er at vide hvor meget man skylder og til hvem. Derfor er det vigtigt at du forsøger at få et overblik over din gæld. Ved du, at du har ubetalte fakturaer hos et inkassofirma, så tilbyder de fleste inkassofirmaer i dag en online adgang, hvor du nemt og hurtigt kan danne dig et overblik.
Du har også altid mulighed for at ringe til et inkassofirma, og høre hvad du aktuelt skylder.
2. Lav et budget
Når du har skabt dig et overblik over dine ubetalte regninger, så sørg for at lægge et budget med dine faste udgifter.
En forudsætning for at kunne blive gældfri er at vide hvad ens samlede indtægter og udgifter er. Dermed ved du hvad du har tilbage til dig selv hver måned, og hvad du eventuelt har til rådighed til at afdrage på din gæld.
3. Kontakt dine kreditorer – og lav en plan med dem
Når du har dannet dig et overblik over dine gæld og din økonomi, er det en god idé at tage kontakt med dine kreditorer og eventuelt de inkassofirmaer der med jævne mellemrum måske kontakter dig.
Når du kontakter dine kreditorer, bør det være med henblik på at få nedbragt din gæld – helt eller delvist. Rigtig mange kreditorer og inkassofirmaer vil have forståelse for din økonomi, og ofte vil det være muligt at kunne afdrage eller udsætte en betaling, såfremt økonomien ikke tillader en fuld inddrivelse lige nu.
Det vigtigste er blot, at du tager kontakten. Dette viser en vilje til at finde en løsning – og det belønnes ofte.
4. Skær unødvendige goder væk
Når du har fået overblikket over dine faste udgifter, vil det være en oplagt at gennemgå de udgifter de nemt kan skæres væk – og der er ofte mange penge at hente.
Mange vil opleve at man hver måned betaler til serviceses og tjenester man måske slet ikke bruger – eksempelvis streamingtjenester, abonnementer (fx fitness og ugeblade) og lignende.
Skær dem væk hvis du ikke bruger dem – et par streamingtjenester vil hurtigt kunne spare dig for 500 kroner eller mere.
5. Få hjælp, hvis det er nødvendigt
Mange med økonomiske udfordringer har ofte svært ved at overskue deres gæld – og at få lagt en plan for hvordan denne afvikles.
Har du svært ved at overskue din økonomiske situation, så vil det være en god ide at alliere dig med en professionel, en ven eller et familiemedlem. Så kan I i fællesskab få et overblik og i fællesskab få lagt en plan.