Skip to main content
Sådan bør du håndtere din gæld under inflation - Tips og Råd - MitCollectia
Sebastian S. •
18. apr. 2023

Sådan bør du håndtere din gæld under inflation

Inflationen har for alvor bidt sig fast i os danskere og uanset indkomst, er det gået op for de fleste, at renterne er steget, og priserne på energi og dagligvarer er eksploderet.

Er du blandt de mange danskere, der har gæld til virksomheder, det offentlige eller inkassofirmaer? Så har inflationen sandsynligvis ramt dig endnu hårdere, og en afvikling af din gæld kan føles uoverskuelig eller måske endda helt umulig.

Vi har som inkassofirma mere end 150 års erfaring i rådgivning om gæld, og vil i dette indlæg sætte fokus på, hvad vi mener, at du bør have særligt fokus på, når du har gæld under en inflation.

Indlægget er både for dig, der kan afvikle på din gæld (uanset type) og til dig, der ikke har mulighed for at afvikle på din gæld.

Hvad siger teorien omkring gæld under inflation

Der er mange teoretiske vinkler omkring håndtering af gæld under inflation. Såfremt at du har mulighed for at afvikle på din gæld, såsom banklån, ubetalte fakturaer, gæld til det offentlige eller anden gæld, så start med den gæld hvor omkostningerne (ÅOP) er højest.

For det meste vil gæld uanset art og type ofte være forbundet med en pris. En pris i form af renter, gebyrer, provision, inkassoomkostninger eller lignende.

Netop under en inflation, hvor de gængse varer og serviceydelser stiger, er det at foretrække at nedbringe sine faste udgifter. Har du mulighed for at nedbringe dine faste udgifter, vil du ofte stå stærkere under en inflation. Derfor vil dine udgifter, der er skyld i din gæld, være et godt sted at se nærmere på. Under en klassisk inflation vil værdipapirer, aktier og obligationer ikke give et særligt gunstigt afkast og dermed vil afvikling af gæld være den måske bedste investering under inflation. Så har du bankgæld eller gæld til private eller offentlige kreditorer, og mulighed for at afdrage bare lidt på din gæld, kunne dette altså være en god ide.

Har du ikke mulighed for at afdrage på din gæld under inflationen?

Er du blandt de mange danskere, der er hårdt ramt af de stigende priser, så vil afvikling af gæld typisk ikke være muligt.

Vores klare anbefaling til dig er at være særlig imødekommende og ærlig omkring din økonomiske situation overfor dine kreditorer, uanset om det er private eller virksomheder. Har du ikke mulighed for at betale din gæld nu, så vær ærlig omkring det, da de fleste ville kunne forstå din situation.

Gæld er ofte forbundet med en pris, såsom renter, gebyrer eller lignende. Især under inflation vil virksomheder, inkassofirmaer og private være særlig opmærksomme på at få deres udestående hjem. Men har du ikke mulighed for at afvikle på din gæld nu eller inden for den nærmeste fremtid, anbefaler vi, at du gør dine kreditorer opmærksom på det – også selvom at det er svært og hårdt arbejde at skulle gøre. De færreste har nemt ved at snakke med inkassofirmaer og øvrige kreditorer, omkring deres manglende indbetalinger eller afvikling, men tavshed fra debitors side, er ofte ikke den bedste mulighed.

Hvad er dine muligheder, hvis du ikke kan afvikle din gæld?

Vælger du at gå i dialog med dine kreditorer eller inkassofirmaer omkring din gæld og din økonomiske situation, så vil de ofte være både forstående og imødekommende, for det har både du og dem interesse i.

Dette vil ofte resultere i, at I i fællesskab finder en løsning, f.eks. en afdragsordning, en delvis betaling nu eller fuld indfrielse inden for en kortere eller længere periode.

Sådan kommer du i gang med at afvikle på din gæld

Hvordan kommer man egentlig i gang med at afvikle på sin gæld under en inflation?

Uanset om du har mulighed for at afvikle på din gæld eller ej, er det vores klare anbefaling, at du får klarhed og overblik over din gæld og de virksomheder og inkassofirmaer, som du skylder penge til. Foruden et godt overblik og klarhed over din gæld, er det næsten umuligt at få afviklet på den.

Har du ikke selv overskud eller mulighed for at få dannet dig et overblik over din gæld, kan du eventuelt søge hjælp blandt venner eller familiemedlemmer.

Når du har fået klarhed over din gæld, bør du lave dig et budget med alle dine udgifter, for at få overblik over dine indbetalinger og udbetalinger, så du ved, hvad du bruger dine penge på.

Et sådant budget kan også bruges i forhandlingerne med dine kreditorer.

Vi håber, at du med dette indlæg har fået klarhed og inspiration omkring gældsafvikling under en kraftig inflation. Selvom om at det ikke er nemt, så håber vi, at vi har kunne bidrage med lidt ny viden og motivation til at komme godt videre med din gældsafvikling, uanset hvornår du har mulighed for at gøre det.