Skip to main content
Privatøkonomi for begyndere - her er 7 konkrete råd - MitCollectia
Sebastian S. •
2. aug. 2023

Privatøkonomi for begyndere – Her er 7 konkrete råd

Hos Collectia føler vi et samfundsansvar for at hjælpe privatperoner til en bedre økonomi. Derfor udgiver vi løbende artikler med brugbare råd og fagligt indhold omkring privatøkonomi, som du kan bruge i hverdagen.

I dette indlæg sætter vi fokus på 7 konkrete råd om privatøkonomi for begyndere – som vi tror og håber på, kan have gavn for dig.

1. Udarbejd et budget

Det aller bedste du kan gøre for din økonomi, er at få et overblik over den.

Uden et komplet overblik over din økonomi, ved du ikke, hvor mange udgifter du egentlig har. Samtidig ved du ikke hvor mange penge fra din indtægt, du har til overs, når alt er betalt.

Du ved med stor sandsynlighed godt, hvad du har af indtægt(er). Men ved du rent faktisk, hvad du bruger på dagligvarer, transport og andre fornøjelser i dagligdagen? Sansynligvis ikke.

Det bedste overblik du kan skabe, er med andre ord at lave et budget. Start simpelt i eksempelvis Excel.

Vi har udarbejdet en skabelon til privatbudget, som du frit kan hente her:

2. Overhold dit budget

Når du har skabt et overblik over din privatøkonomi via et budget, er det vigtigt, at du også overholder det.

Det kan være svært, men forsøg alligevel! For hvis du overholder dit budget, har du styr over dine indtægter og udgifter.

Skulle du en måned løbe ind i uforudset udgifter, så forsøg at kompensere andre steder i budgettet – hvis det er muligt.

3. Sæt midler af til uforudsete udgifter

De færreste glemmer det, men det er rigtigt vigtigt; afsættelse af midler til uforudsete udgifter.

De færreste kommer igennem et helt år uden at støde på udgifter, som de ikke havde planlagt. Det kan være udgifter, der strækker sig fra en punkteret cykel til skader på dit hus eller lejlighed.

Derfor er det vigtigt, at du i dit budget afsætter midler til uforudsete udgifter. Det kan være en svær disciplin, for hvor meget skal man egentligt sætte af hver måned? Grundlæggende afhænger det naturligvis af, hvor mange ejendele du har; jo flere du har, jo mere bør du afsætte. Men hvis du arbejder ud fra devisen “lidt er bedre end ingenting” – så er du godt på vej.

4. Mange bække små; pas på de små udgifter

De fleste ved, hvad deres udgifter til husleje og transport er, men de færreste har overblik over alle de små udgifter – og det er en skam. For rigtig mange tænker ikke over, hvor stor en påvirkning de helt små udgifter til eksempelvis smøger, mobilabonnementer, streamingtjenester og lignende, har af effekt på deres overordnede økonomi.

Ryger du eksempelvis en pakke cigaretter om dagen, er det over 20.000 kroner om året. Og har du blot 2 eller 3 streamingtjenester, er dette over typisk over 5.000 kroner årligt. 

Sørg for at have fokus på dine udgifter, selv de helt små.

5. Gennemgå løbende dine udgifter

De fleste ved, at de har mange forskellige udgifter, som de betaler til hver måned. Men mange husker ikke på at gennemgå dem løbende. 

I mange tilfælde har du en streamingtjeneste eller et andet abonenment, som du ikke rent faktisk anvender længere. Dette er naturligvis penge ud af vinduet, som du kunne have brugt anderledes.

Hvis du løbende gennemgår dine små og store udgifter, har du mulighed for at tage stilling til dem. Skal visse abonnementer opsiges og skal andre lægges om, så du betaler mindre? Tjek forbruget for dit mobilabonnment. Betaler du for meget, kan der være penge at spare, hvis du har mulighed for at vælge et billigere abonnement?

6. Dialog med dine kreditorer

Står du i den situation, at du har gæld dit et inkassofirma eller privat virksomhed og ikke har mulighed for at betale kravet, så er vores bedste råd til dig, at du går i dialog med dine kreditorer. For gæld, uanset art, er ofte dyrt og koster penge i form af påløbne renter og gebyrer. Noget du måske kan minimere, udsætte eller udskyde, hvis du vælger at gå i dialog – frem for at ignorere skrivelserne.

7. Der er ting, du ikke må spare på – det kan få alvorlige økonomiske konsekvenser

Selvom det kan være fristende at spare på sine faste udgifter, så er det imidlertid vigtigt, at du eksempelvis ikke sparer på dine forsikringer eller dine udgifter til eksempelvis a-kasse. For skulle du pludselig stå i en situation, hvor du får brug for dine forsikringer, kan det ofte have alvorlige økonomiske konsekvenser, hvis du ikke har dem længere.