Skip to main content
Kreditforhold

Kreditforhold

Begrebet “kreditforhold” refererer bredt til de kreditter, som en virksomhed eller privatperson har på et givent tidspunkt.

Grundlæggende har låntager en interesse i at kende sine kreditforhold for løbende at kunne optimere dem, men der kan også være andre, der har interesse i en kundes kreditforhold, som ikke nødvendigvis er låntager eller långiver.

Kreditforhold kan dække over ting som kredittens løbetid, afvikling osv.

Hvorfor er kreditforhold interessante for andre?

Vi får ofte spørgsmålet: “Hvorfor er mine kreditforhold interessante for andre?” – og svaret er simpelt.

Når en långiver eller kreditgiver ønsker at undersøge en kundes økonomiske situation, er kundens kreditforhold en vigtig del af vurderingen.

Dine kreditforhold giver et billede af, hvordan du har finansieret dine aktiver, hvor længe finansieringen løber, og hvad det koster dig som debitor.

Kreditforholdene er især interessante, når de sammenlignes med debitors øvrige forhold, fx indtægter og indkomster.

Indhentning af kreditforhold

Det kan være udfordrende at indhente præcise oplysninger om kreditforhold, især når det kommer til de specifikke rammer og betingelser for kreditten.

For virksomheder er gæld og kreditter typisk opført i balancen, opdelt i langfristet gæld og kortfristet gæld.

Langfristet gæld er gæld med en løbetid længere end 12 måneder, og omfatter typisk banklån, realkreditfinansiering og lignende. Kortfristet gæld er gæld, der skal afvikles inden for de næste 12 måneder, såsom kassekreditter og leverandørkreditter.

Disse oplysninger er normalt tilgængelige i virksomhedens offentlige regnskaber.

For privatpersoner kan det være vanskeligere at indhente kreditforhold, især hvis gælden ikke er tinglyst. For at få adgang til kreditoplysninger om en privatperson er det ofte nødvendigt at anmode om disse direkte fra debitor.

Læs også: Kreditpolitik – sådan udformer og anvender din virksomhed en effektiv kreditpolitik

Få hjælp til kreditvurderinger med Qatchr

Collectia har udviklet vores egen platform til kreditvurderinger – Qatchr.

Qatchr er en online tjeneste, der gør det nemt for virksomheder at foretage kreditvurderinger af privatpersoner og virksomheder. Med tjenesten kan du fx nemt få adgang til kreditforhold hos virksomheder, offentlige regnskaber, kreditanbefalinger og meget mere.

Læs mere om mulighederne med Qatchr her.


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg