Kreditramme
En kreditramme fastsætter den maksimale kredit, som en kreditor er villig til at tilbyde en kunde. Hvis din kreditramme er på 50.000 kroner, betyder det, at du kan trække op til dette beløb i kredit. Kreditramme kaldes også kreditmaksimum eller kreditgrænse, afhængig af konteksten, men de betyder i det store hele det samme. Udtrykket bruges ofte i forbindelse med banklån eller løbende kreditter.
Formålet med en kreditramme
En kreditramme er med til at reducere risikoen for långiver, da den sætter en øvre grænse for, hvor meget kredit der kan ydes. Virksomheder bruger kreditrammer for at sikre sig mod større tab i tilfælde af, at en debitor ikke kan tilbagebetale lånet på grund af konkurs, økonomiske vanskeligheder eller andre uforudsete hændelser. Kreditrammer sikrer, at långiver kan yde kredit uden at sætte virksomhedens økonomi på spil.
Hvordan vurderes en kreditramme?
Når långivere skal fastsætte en kreditramme, tager de højde for flere faktorer, herunder:
- Offentligt tilgængelige regnskaber
- Debitors eksisterende gæld og betalingshistorik
- Den branche, debitor opererer i
Banker og andre långivere bruger ofte avancerede systemer til at vurdere, hvilken kreditramme der er passende. Som virksomhed bør du overveje disse parametre, når du fastsætter kreditrammer for dine kunder.
Kreditrammer som et konkurrenceparameter
I nogle brancher kan fleksible kreditrammer være en fordel for både kunder og leverandører. For eksempel kan kunder i bygge- og fødevareindustrien have glæde af at handle med leverandører, der tilbyder større kreditrammer, da det giver dem tid til at sælge deres varer, inden de skal betale.
Din partner til kreditrammer
Hos Collectia tilbyder vi Qatchr, vores kreditvurderingsværktøj, der hjælper med at beregne de optimale kreditrammer for dine kunder. Ved hjælp af avanceret dataanalyse og en dybdegående kreditvurdering af kundens økonomi kan du træffe bedre beslutninger omkring kredit, hvilket reducerer risikoen for tab.