Skip to main content
Kreditbeløb

Kreditbeløb

Begrebet “kreditbeløb” er centralt for både kreditor og debitor, når der skal ydes lån eller stilles kredit.

Kreditbeløbet er det beløb, som låntageren modtager, efter eventuelle omkostninger og udbetalinger er fratrukket.

Et eksempel kunne være en kommende husejer, der skal bruge 1.000.000 kroner til en bolig. Her vil banken ofte forlange en udbetaling på 20%, hvilket betyder, at kreditbeløbet bliver 800.000 kroner – det beløb, som kunden faktisk får udbetalt.

Kreditbeløb er et vigtigt parameter

Kreditbeløbet er et afgørende parameter i forbindelse med al kreditgivning. Størrelsen på kreditbeløbet er ofte en af de faktorer, der afgør, om kunden kan optage kredit eller gæld. Jo lavere kreditbeløbet er, desto større er sandsynligheden for, at flere kan optage lånet.

Derfor er kreditbeløbet også et vigtigt styringsredskab for enhver kreditgiver. Som hovedregel kan kunder med høje indtægter og en sund økonomi tilbydes et større kreditbeløb end kunder med lav indtægt og/eller dårlig økonomi.

Dermed er kreditbeløbet et vigtigt parameter i de samlede kreditvilkår, som en kunde kan tilbydes.

Kreditbeløb i forbindelse med kreditforhold

Et kreditbeløb i forbindelse med en kassekredit kaldes også for kreditstørrelsen og dækker over, hvor stor kreditten er.

Kreditbeløbet, eller kreditstørrelsen, er sammen med kredittiden blandt de vigtigste parametre i et kreditforhold.

En kreditor eller långiver vil derfor ofte arbejde med både kreditbeløbet og kredittens løbetid, som er de faktorer, en debitor bliver mødt med, når der ansøges om kredit.

Kreditbeløbet og kreditstørrelsen vil typisk være fastsat på baggrund af virksomhedens overordnede kreditpolitik, som bør afspejle virksomhedens regler, krav og ønsker om at yde kredit.

Kredits iboende risiko

Enhver kredit indebærer en kreditrisiko – risikoen for, at debitor ikke kan betale sit udestående, enten helt eller delvist.

Dette er en risiko, som enhver långiver skal indstille sig på, da tab på debitorer, lån og kreditter næsten ikke kan undgås.

Långivere og kreditorer bør derfor arbejde intensivt på at minimere tab, blandt andet gennem fastsættelse af kreditvilkår, kreditvurderinger, monitorering osv.

En effektiv styring af de enkelte kreditter og gæld, herunder løbende opfølgning på kreditternes størrelse og varighed, kan også være med til at reducere risikoen.

Ved løbende at justere kreditbeløb og kredittid, så de altid passer til debitors økonomiske forhold, kan du være med til at minimere risikoen.

Få hjælp til fastsættelse af kreditstørrelse

Det kan være svært at fastsætte den rigtige kreditstørrelse, men heldigvis findes der flere gode værktøjer, som kan hjælpe dig.

Hos Collectia har vi udviklet Qatchr, en online tjeneste, der gør det nemt at foretage kreditvurderinger af privatpersoner og virksomheder.

Qatchr kan også hjælpe dig med at fastsætte kreditstørrelser og give anbefalinger til, hvor meget kredit du bør yde til dine kunder.

Læs mere om Qatchr her.


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg