Skip to main content
Risikovurdering

Risikovurdering

En risikovurdering er en objektiv vurdering af en potentiel risiko, af et emne, en kunde eller noget helt tredje.

Risikoens objektive vurdering bør tage stilling til alle de forhold der er til stede omkring eksempelvis en kunde eller andet emne.

Ofte taler man om risikovurderinger af kunder – og dermed hvilke risici disse kan medføre, ved at de er kunde i virksomheden. Men grundlæggende kan man lave risikovurderinger af rigtig mange ting – men essensen er den samme; en vurdering af et emne og den risiko der er forbundet ved det.

Efter risikovurderingen er foretaget, må virksomheden træffe en beslutning om, hvorvidt der er øget risiko ved kundeforholdet eller ej. Er der en øget risiko, skal der måske foretages yderligere tiltag eller foretages en konsekvensanalyse.

Mens lav eller ingen risiko ikke vil føre til yderligere tiltag.

Risikovurderingen af kunder kan foretages en gang, ofte ved kundeforholdets begyndelse – eller løbende.

Risikovurdering af kunder

Det er de færreste virksomheder der vil sige, at de foretager en risikovurdering af en kunde – med mindre det er lovpligtigt at de skal gøre det.

Men rent faktisk er det ofte det der alligevel sker, når virksomheder foretager en kreditvurdering af en kunde.

For en kreditvurdering af en kunde er en afart af risikovurdering. For en kreditvurdering er med til at give et billede af en kundes økonomiske forhold – og dermed give virksomheden en mulighed for at tilpasse sine kreditter og kreditvilkår her efter.

Lovpligtig risikovurdering af kunder

Behandler, flytter, administrerer eller på anden vis håndterer din virksomhed kunders likvider, betalinger eller lignende – så er din virksomhed sansynligvis omfattet af hvidvaskloven.

Virksomheder der er omfattet af hvidvaskloven er eksempelvis banker, revisorer, advokater, ejendomsmæglere samt en lang række andre virksomhedstyper (hvidvasklovens §1).
Disse virksomheder skal jf. Hvidvasklovens kapitel 2, §7, “identificere og vurdere risikoen for, at virksomheden eller personen kan blive misbrugt til hvidvask eller finansiering af terrorisme”.

Dermed er det lovpligtigt for virksomheder der er omfattet af hvidvaskloven, at foretage risikovurderinger af deres kunder.

Typisk foregår det ved, at virksomheden har en række interne spørgsmål, skemaer og rammer – som den enkelte medarbejder udfylder. Det kan eksempelvis være hvor mange transaktioner en kunde forventer at have, om personen er politisk eksponerede personer – PEP osv.


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg