Skip to main content
Kreditvurdering

Kreditvurderig

Hvad er en kreditvurdering?

En kreditvurdering har ingen juridisk definition, men er grundlæggende en vurdering af den kredit man ønsker/bør/skal give en kunde.

Kreditvurderinger bruges ofte af større virksomheder med mange kunder, men der er en stigende tendens til, at også helt små virksomheder gør brug af kreditvurderinger af deres kunder enten i starten af kundeforholdet eller løbende.

Hvordan laver man en kreditvurdering?

Det har i dag aldrig været nemmere at finde informationer om sine kunder, og især erhvervskunder kan være rigtig nemme at finde gode valide oplysninger på. For alle danske virksomheder er registreret hos CVR.dk, og dermed er disses regnskaber (ofte) også tilgængelige.

Med adgang til virksomhedens offentlige regnskaber har du som virksomhed mulighed for at foretage en subjektiv vurdering af kunden, før et eventuelt kundeforhold etableres.

CVR er langt fra perfekt og viser kun historiske informationer, der kan være helt op til et år gammel. CVR indeholder eksempelvis heller ikke anbefalinger, kreditscoring eller oversigt over eventuel tidligere misligholdt gæld.

Mens mulighederne for at foretaget en gratis kreditvurdering af virksomheder, er det straks langt svære med private kunder. Her må man ofte gøre brug af krak, 118.dk eller online søgemaskiner. Dette er ofte langt fra nuanceret nok til at lave en god kreditvurdering af en kunde.

Derfor anbefaler vi altid, at dine kreditvurderinger baserer sig på en eller flere debitorregistre, som eksempelvis tjenester som Qatchr.dk, der er en online tjeneste ejet af Collectia A/S.

Ved at gøre brug af et debitorregister/gældsregister får du historiske informationer med omkring dine kunder, som andre tjenester ikke giver samme mulighed for.

Hvem bør foretage kreditvurderinger?

Alle, der har handel med andre virksomheder eller privatpersoner, kan blive ramt af dårlige betalere. Dermed er der altid en risiko for dig og din virksomhed. En risiko, der kan minimeres, hvis du løbende foretager kreditvurderinger af dine kunder.

Hvornår bør man foretage en kreditvurdering?

Virksomheder, der foretager kreditvurdering af deres kunder, foretager dem grundlæggende på to forskellige måder, enten ved etablering af et kundeforhold eller løbende.

Der er fordele og ulemper ved begge modeller, men vælger du eksempelvis at forbinde dit CRM eller regnskabsprogram med en kreditvurderingstjenste, giver det din virksomhed mulighed for altid at have de seneste kreditvurderinger, uden der behøves at koste ekstra arbejde for dine ansatte.

Læs også:

Hvad koster en kreditvurdering?

Prisen for en kreditvurdering varierer afhængigt af, hvad du ønsker at vide om dine kunder. Visse tjenester har en fast pris, mens andre er afhængig af, hvilke data du ønsker på dine kunder.

Her hos Collectia A/S er vi ejer af Qatchr – og her kan du helt uden binding foretage kreditvurdering af dine kunder. Få adgang til kreditvurdering af privatkunder og kreditvurdering af virksomheder allerede i dag. Vi tilbyder 14 dages gratis prøveperiode.


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg