Optimer din økonomi i det små – gør en stor å
Hos Collectia går vi op i at hjælpe privatpersoner og virksomheder med deres økonomi – fordi vi som inkassofirma føler, at vi har en samfundsmæssig forpligtelse til at hjælpe debitorer med at komme godt videre – også selvom økonomien kan være stram.
Vi har i denne artikel spurgt Morten Holst Henriksen, Cand.Merc.Aud. (revisor), om hans bedste tips til at optimere din økonomi – både som virksomhed og som privatperson.
Mange bække små
Jeg oplever ofte, både når det gælder privatpersoner og virksomheder, at folk har fokus på de store udgifter: husleje, billån, lys, vand, varme og forsikringer – og med god grund. For store udgiftsposter fylder naturligvis rigtig meget i økonomien – og med en gennemgang af ens netbankoversigt er det også dem, der er svære at overse.
Men jeg oplever ofte, at folk stirrer sig blind på de store udgifter – som dermed ofte er dem, vi forsøger at optimere på; omlægning af lån, indkøb af billigere forsikring, skift af elselskab osv. Det skal man fortsat blive ved med.
Men vi har tendens til at glemme de små udgifter, for nok er de små, men de kan have en enorm indvirkning på din økonomi og dit rådighedsbeløb.
I denne artikel sætter vi fokus på de små udgifter i din økonomi – som ofte alligevel får en stor indflydelse på din økonomi.
Pas på abonnementer
Danskerne, unge som gamle, har abonnementer for over 30 mia. kroner – det svarer til, at hver dansker årligt har abonnementer for 5000 kr.
Abonnementer er ofte en let måde at tilgå et produkt på, for en lav fast månedlig ydelse – lige fra mobiltelefoni, tv, streamingtjenester osv.
Er du blandt de danskere, der har abonnementer for 5000 kr om året – måske mere? Uanset om det er tilfældet eller ej – så bør du løbende gennemgå dine abonnementer, for er der måske en streamingtjeneste eller lignende, du kunne skære ned på – eller måske helt droppe? Der kan være mange tusinde kroner at hente hvert eneste år – alene på denne øvelse.
Madbudget
Madbudgettet er blandt de budgetter, flest danskere hver eneste måned overskrider. For supermarkeder, og dermed også mad, er blandt de helt store syndere, når det kommer til små betalinger – der ofte ender op, når måneden er over.
Du handler måske i det lokale supermarked for få hundrede kroner, det mærkes ikke nødvendigvis i situationen – men sker det flere gange om måneden, ja, så løber det op.
En gennemsnitsfamilie bruger hvert år over 80.000 kroner på supermarkedet – kunne du handle mere effektivt, evt. indføre madplan? Svaret er ofte ja, hvis vi som familier er bedre og mere effektive, når vi handler.
Lav et budget – og hold det
Uanset om du har store poster i dit budget – eller mange små, er Morten Holst Henriksens bedste økonomiske råd til alle: lav et budget – og gør alt for at holde det.
For budgettet er (stadig) det bedste værktøj, du som privatperson og virksomhed kan arbejde med – når du ønsker styring af din økonomi – og dermed en mulighed for at optimere din økonomi – uanset om der er tale om store poster – eller mange små.
For budgettet skaber overblik over din økonomi – dine indtægter og dine udgifter. Uden et overblik kan du ikke optimere; hverken de store poster – eller de små.
Det kan være en svær disciplin at lave et budget – og endnu sværere at overholde det. Men budgettet er altså en god investering, når du gerne vil optimere din økonomi nu og i fremtiden.