Skip to main content
Kreditgivning

Kreditgivning

Begrebet “kreditgivning” dækker over en række handlinger, der er forbundet med at yde kredit til en kunde. Nogle virksomheders kreditgivningsproces er simpel, mens andre har en mere omfattende proces, der kan inkludere flere trin, kontroller, afdelinger og lignende.

Hvem yder kredit i Danmark?

I Danmark yder mange virksomheder dagligt kredit for millioner af kroner.

Når en kunde går ind i en butik, bestiller en håndværker eller lignende, ydes der ofte kredit, når fakturaen sendes, men betalingen først forfalder senere. Perioden fra fakturaens afsendelse til betalingen kaldes kredittiden.

Udover private virksomheder yder banker og andre långivere også dagligt kredit til deres kunder, fx i form af kassekreditter, driftskreditter eller lignende.

Hvorfor er kreditgivning nødvendig?

Der kan være mange grunde til at yde og modtage kredit.

Mange virksomheder bruger kredit som en finansieringsform, hvor kreditten fx bruges til at købe varer.

For eksempel kan en håndværker købe byggematerialer på kredit, bruge materialerne hos en kunde, og modtage betaling for arbejdet inklusive materialerne. Hvis håndværkeren har lang nok kredittid, kan han modtage betalingen fra kunden, før han skal betale byggematerialerne i byggemarkedet.

Denne type kredit er almindelig i mange brancher og kan have en enorm positiv effekt på likviditeten og cashflowet i små og mellemstore virksomheder. Det kan endda være en konkurrencefordel i nogle brancher.

Arbejdet omkring kreditgivning

At yde kredit til sine kunder, uanset om man er en virksomhed eller långiver, kræver ofte mere arbejde end blot at modtage kontant betaling.

Der er altid arbejde forbundet med kreditgivning, og kreditvurdering spiller ofte en central rolle i denne proces.

Det vigtigste ved kreditgivning er at yde den rette kredit til de rette kunder – altså dem, der kan betale tilbage.

For at sikre sig, at kreditten bliver indfriet, er det ofte nødvendigt at foretage kredittjek og kreditvurderinger af kunder. Dette kan indebære opslag i gældsregistre som RKI eller Debitorlisten, indhentning af nøgletal, regnskabsoplysninger og lignende.

Risikoen ved kreditgivning

Et ofte stillet spørgsmål er: “Hvad er risikoen ved at yde kredit?” Svaret er enkelt: risikoen er, at du mister hele eller dele af dit udestående.

Al kredit indebærer en risiko – risikoen for, at kunden ikke kan betale tilbage. Kundens økonomiske situation kan ændre sig, kunden kan gå konkurs, eller kunden kan dø. Der er mange årsager til, at en kredit kan misligholdes, og det gælder næsten uanset, hvor mange forholdsregler du tager.

Dette er vigtigt at være opmærksom på ved enhver kreditgivning.

Få hjælp fra Qatchr til din kreditgivning

Collectia har udviklet Qatchr for at hjælpe virksomheder, der yder kredit til deres kunder.

Qatchr er en online platform, der gør det nemt at kreditvurdere privatpersoner og virksomheder.

Med Qatchr får du indsigt i dine kunders økonomiske forhold, herunder om de er registreret som dårlige betalere.

Qatchr kan med andre ord hjælpe dig med at reducere dine potentielle tab på kreditter og sikre, at du yder kredit til de rette kunder.


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg