Skip to main content
Kredittjek

Kredittjek


Hvad er et kredittjek?

Et kredittjek er et opslag på nuværende eller kommende kunder, der giver et økonomisk indblik i deres økonomiske situation.

Kredittjek kan foretages på mange måder, og afhænger meget af, om din kunde er privatkunde eller erhvervskunde.

I dette indlæg sætter vi fokus på kredittjek, og hvordan du kan foretage dem selv.

Hvorfor foretage kredittjek?

Der kan være rigtig mange årsager til at kredittjekke sine kunder, uanset om det er privatkunder eller erhvervskunder.

Dels oplever virksomheder, der løbende foretager kredittjek ofte færre dårlige betalere og dermed en bedre bundlinje.

Med færre dårlige betalere, har virksomheden dermed mulighed for at fokusere på de kunder, der rent faktisk betaler sine fakturaer, og bruger mindre tid på de kunder, der ikke gør.

For det andet kan løbende kredittjek af ens kunder være med til at sikre opdaterede og ajourførte kundedata, så navn, adresse og andre generalia på en kunde altid er opdateret.

Hvordan foretager man et kredittjek?

Der er mange måder at foretage kredittjek på, og man kommer endda rigtig langt med en lang række eksisterende og gratis online værktøjer som eksempelvis Proff.dk og CVR.dk, hvis dine kunder altså udelukkende er erhvervskunder.

Ønsker du at foretage et kredittjek af en erhvervskunde, er der eksempelvis rig mulighed gennem CVR.dk, hvor du kan se det offentlige regnskab for virksomheden. På CVR.dk står der ligeledes, hvor virksomheden bor og hvem, der ejer virksomheden.

CVR og Proff er dog langt fra perfekte, for et vigtigt parameter, nemlig historisk data for betalinger mangler.

Har du en privatkunde er det straks langt sværere at foretage et gratis kredittjek, da vi i Danmark har meget få online databaser med privatpersoner. Men et sted at starte et baggrundstjek er diverse søgemaskiner, krak og 118.dk. Disse kan give dig et indblik i personen, men langt fra den økonomiske historik.

Vi vil til enhver tid anbefale dig, at du foretager dine kredittjek med baggrund i et eller flere debitorregistre, som eksempelvis Experian (tidl. RKI/Ribers) og/eller Qatchr.dk (Debitorlisten). Det vil være her du finder de mest relevante data.

Hvem bør lave et?

Grundlæggende er der ingen kunder, der løbende har handel med private og andre virksomheder, der kan sikre sig mod dårlige betalere, uanset om man foretager kredittjek eller ej. Men gør din virksomhed brug af kredittjek, er du godt på vej.

Det anbefales især virksomheder, der enten har mange kunder igennem ofte eller få men store kunder igennem til at overveje kredittjek.

Hvad koster det at foretage et kreditjek?

Tidligere var kredittjek forbeholdt de få, og det var ofte forbundet med mange og store omkostninger at foretage kredittjek af sine kunder.

I dag er det heldigvis billigere end nogensinde før, og eksempelvis Qatchr.dk (ejet af Collectia A/S), tilbyder et helt gratis kredittjek for at se, om det er noget for dig og din virksomhed.


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg