Skip to main content
Betalingsvillighed

Betalingsvillighed

Begrebet “betalingsvillighed” refererer til en forbrugers/debitors vilje til at betale for et bestemt produkt eller en ydelse.

Når det handler om inkasso, er der to grundlæggende faktorer i spil: debitors betalingsvillighed og betalingsevne. De to begreber er i sig selv uafhængige af hinanden, men begge skal være til stede, for at et inkassoforløb kan være succesfuldt, og kreditor kan få sine penge.

Mens betalingsevnen handler om debitors økonomiske evne til at betale, refererer betalingsvilligheden til debitors vilje til at betale.

Teoretisk set har betalingsvilligheden ikke nødvendigvis noget at gøre med, om debitor har penge eller ej, men i praksis hænger de to ofte sammen.

Hvad påvirker betalingsvilligheden?

Som inkassofirma oplever vi fra tid til anden, at en skyldner ikke har viljen til at betale sit udestående. Dette kan ske, hvis debitor føler sig dårligt behandlet af kreditor, mener at kreditor ikke har overholdt sine forpligtelser, eller af andre principielle årsager.

Debitor kan dermed have midlerne til at betale (betalingsevnen), men mangler viljen til at betale.

Indsigelse

Hvis debitor har en specifik årsag til ikke at betale og har klaget over din faktura, kaldes dette en indsigelse.

En indsigelse kan påvirke kundens betalingsvillighed.

Hvis indsigelsen kan afvises på baggrund af klare og åbenlyse årsager, kan inkassoforløbet fortsættes. Men hvis indsigelsen har substans, vil sagen ikke kunne køres som en inkassosag.

I sådanne tilfælde kan det være nødvendigt at udtage en stævning og forberede en retssag.

Læs også: Indsigelse i forbindelse med inkasso

Undgå kunder med manglende betalingsvillighed

Det kan være meget svært at undgå principfaste kunder, der ikke har viljen til at betale, men der er alligevel måder at reducere risikoen.

En måde at minimere antallet af kunder med manglende betalingsvillighed er at sikre en vel-dokumenteret arbejdsbeskrivelse – både af det leverede og det, kunden ønskede.

Ved at have dokumentation for det udførte arbejde og kundens forventninger forud for udførelsen, står du stærkt i en eventuel argumentation og/eller senere retssag mod kunden.


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg