Skip to main content
Sådan anvender du afdragsordninger i forbindelse med inkasso - Collectia Inkasso
Sebastian S. •
27/06/2022

Sådan anvender du afdragsordninger ifm. inkasso

Afdragsordning er for rigtig mange advokater og inkassofirmaer et hyppigt brugt værktøj ifm. inddrivelse via inkasso.

Inkasso består af langt mere end blot at udsende rykkerskrivelser, inkassovarsler, at pålægge renter og lignende. Afdragsordninger er en stor del af et effektivt inkassoforløb, hvis kunden ikke kan betale – men har lysten og viljen. Med en afdragsordning kan du tilbyde din kunde at dele det skyldige beløb op i flere afdrag / rater. På denne måde får de hurtigt og effektivt afviklet sin gæld, uden at sætte sin økonomi over styr.

I dette indlæg sætter vi fokus på afdragsordninger, hvordan de bruges og hvorfor du bør anvende redskabet – hvis kunden ikke betaler dine fakturaer.

Hvad er en afdragsordning i forbindelse med inkasso

En afdragsordning i forbindelse med inkasso minder meget om en helt normal afdragsordning; kunden deler sin betaling op i mindre bidder, som betales løbende over en fastsat periode.

I forbindelse med inkasso er en afdragsordning et godt og effektivt værktøj. Kunden får mulighed for at betale i rater, fremfor at fastholde den fulde betaling, som du sandsynligvis ikke har mulighed for. Dermed er alternativet til en afdragsordning – ingen betaling.

Hvornår skal en afdragsordning tilbydes?

Afdragsordninger er effektive – hvorfor så ikke altid tilbyde en? Det er der mange årsager til. Først og fremmest udsætter en afdragsordning betalingen og skubber dit cashflow.

En afdragsordning er et værktøj i forbindelse med inkasso og gældsinddrivelse – på højde med udsendelse af rykkerskrivelser, inkassovarsler, anvendelse af fogedretten eller foretagelse af udlæg.

Hvornår giver det så mening, at anvende afdragsordninger ifm. inkasso? Det er der intet juridisk entydig svar på – og måske skal afdragsordningen slet ikke tilbydes, hvis du, dit inkassofirma, din advokat eller kunden selv vurderer, at en fuld indfrielse er mulig – eller din kunde ikke ydre ønske om det.

En afdragsordning kan eksempelvis tilbydes, hvis din kunde giver udtryk for vilje til at betale – men ikke har evnen til at betale det fulde beløb – og du som kreditor, eller debitors repræsentant, ønsker at imødekomme dette.

Hvad skal du være opmærksom på ifm. afdragsordninger?

På trods af at en afdragsordning ofte er meget effektiv i forbindelse med inkasso – så er der også en lang række forhold, du som debitor skal være opmærksom på. Forhold som måske endda gør, at du slet ikke bør tilbyde en.

For det første skal du være opmærksom på, at en afdragsordning kræver tid og ressourcer hos dig, din advokat eller dit inkassofirma. For uanset om afdragsordningen betales over 2, 3 eller 20 måneder, så kræver det alt andet lige ekstra bogføring og opfølgning. Det er ressourcer og tid brugt på fakturaopfølgning, som du ikke oplever, hvis kunder udelukkende foretager fulde indbetalinger. Alene af den årsag er der mange, som fravælger at tilbyde denne service i inkassoforløbet.

For det andet skal du være opmærksom på, at du kan risikere, at kunden ikke overholder sin afdragsordning/betalingsaftale. Hvad gør du så?

Et praktisk råd om afdragsordninger

Ønsker du at tilbyde din kunde en afdragsordning, så sørg for, at den afholdes over den korteste periode muligt. Dog skal det være en realistisk periode, så din kunde rent faktisk er i stand til at overholde sine månedlige afdrag. Balancen mellem de to er svær – og kræver ofte erfaring i håndtering af netop afdragsordninger.

Få 150 års erfaring til at hjælpe dig med inkasso – og dine afdragsordninger

Skal din virksomhed havde hjælp til inkasso – hvor afdragsordninger måske er blandt?

Som professionel og autoriseret inkassofirma har Collectia mere end 150 års erfaring med professionel og effektiv fakturainddrivelse – og hjælper hver eneste dag store og små virksomheder med at hente ubetalte fakturaer hjem.

Skal vi også hjælpe dig?


Gratis materiale


Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg