Skip to main content
Etableringsbudget

Etableringsbudget

Hvert år starter tusindvis af nye virksomheder i Danmark, som forhåbentlig vil skabe vækst – og dermed have en række gavnlige effekter for den selvstændige, ansatte og lokalsamfundet.

I forbindelse med etableringen af en ny virksomhed bør der laves et budget, og i visse tilfælde flere budgetter. Her hos Collectia anbefaler vi, at du laver et etableringsbudget.

Et etableringsbudget er et budget, der inkluderer alle poster omkring opstart, etablering og drift af en nyetableret virksomhed. Etableringsbudgettet indeholder dermed alt fra indkøb af maskiner, leje af udstyr, køb eller leje af lokaler, lønninger osv.

Hvorfor laver man et etableringsbudget?

Du skal lave et etableringsbudget for at skabe overblik. For etableringsbudgettet er med til at skabe overblik over den økonomiske situation i den måske vigtigste tid i virksomhedens eksistens; etableringen.

Etableringsbudgettet giver ligeledes et godt overblik over den finansielle status og likviditetsbehov i og omkring etableringen af virksomheden – og er eksempelvis med til at belyse, om virksomheden har behov for et lån, en kassekredit eller investering.

En anden årsag til at lave et etableringsbudget er, at du ofte vil blive mødt med kravet om at udarbejde et etableringsbudget, hvis du henvender dig til bank eller anden långiver i forbindelse med opstarten af din virksomhed.

Hvad skal med i et etableringsbudget?

At lave et etableringsbudget kan ofte være svært, for hvad koster tingene du skal bruge? Hvor meget skal du bruge? Og skal du eksempelvis bruge penge på revisor, advokat eller anden rådgiver i forbindelse med etableringen af din virksomhed?

Har du erfaring fra andre virksomheder, vil man ofte tage udgangspunkt i det – alternativt gælder det om at afsøge markedet så godt så muligt, før etableringsbudgettet udarbejdes.

Der vil ofte være mange alternativer, og ofte kan dine leverandører hjælpe med kredit, lang betalingsfrist og hjælpe med at rådgive dig omkring essentielle forhold.

Der findes ikke et facit for hvad et godt etableringsbudget indeholder – det afhænger af branche, virksomhed og meget andet.

Skabelon og eksempel på et etableringsbudget

Vi har lavet en skabelon til et etableringsbudget, som kan danne grundlag og eksempel.

Skabelonen kan downloades gratis – og vi anbefaler, at du indsætter de poster i budgettet som giver mening for dig – og fjerner de poster du ikke forventer at skulle bruge. På den måde får du et budget der er tilpasset dig.

Etableringsbudget-Collectia


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg