Skip to main content
Kreditoplysningsbureau

Kreditoplysningsbureau

Et kreditoplysningsbureau er en virksomhed, hvis formål og virke er at indsamle og behandle kreditoplysninger om privatpersoner og virksomheder.

Disse oplysninger må erhvervsmæssigt videregives til bedømmelse af en person eller en virksomheds økonomiske situation, kreditværdighed eller soliditet. Kreditoplysninger bruges af virksomheder, banker og øvrige långivere til eksempelvis at foretage kreditvurderinger til intern brug – når eksempelvis en kunde forespørger på kredit eller lån.

For at drive et kreditoplysningsbureau i Danmark skal du være godkendt af Datatilsynet. Der findes i dag godt 14 godkendte kreditoplysningsbureauer i Danmark. Listen kan ses her: https://www.datatilsynet.dk/hvad-siger-reglerne/vejledning/registre-/kreditoplysninger-

Kreditoplysninger til kreditvurderinger

I Danmark yder vi alle mulige former for kreditter, lån og afdragsordninger – både når vi handler i den lokale trælast eller skal låne penge i banken.

Hver gang der udlånes penge eller ydes kreditter, sker det i stigende grad på baggrund af oplysninger fra interne og eksterne systemer – herunder CRM-/ERP-oplysninger, men også fra kreditoplysningsbureauer.

For de kreditoplysninger, man kan få fra et kreditoplysningsbureau, kan være med til at berige ens kreditgodkendelse/kreditvurdering af kunden – både når der ydes kredit eller lån.

Mange virksomheder vælger udelukkende at bruge oplysningerne, de modtager fra et kreditvurderingsbureau, til deres kreditvurderinger af kunder – mens mange også vælger at tilføje yderligere oplysninger, herunder egne oplysninger fra eksempelvis tidligere handler med kunden.

Der er grundlæggende ikke noget rigtigt og forkert i en kreditvurdering, men generelt kan det siges, at jo flere kilder og oplysninger der kan inddrages i kreditvurderingen, desto bedre.

Hvorfor foretage kreditvurderinger?

Når en virksomhed eller långiver yder kredit eller lån, sker det altid med en risiko. Risikoen består i, at långiver ikke får hele eller dele af sine penge tilbage fra låntager/kredittager. Årsagerne kan være mange – lige fra låntagers konkurs og død til kritiske ændringer i økonomiske forhold.

Der findes en lang række foranstaltninger, som långiver kan foretage for at minimere sin risiko – herunder at tage pant i de aktiver, der lånes til. Dette ses ofte ved ydelse af realkreditlån.

Ved at foretage kreditvurderinger af sine kunder, herunder med oplysninger fra et kreditoplysningsbureau, kan man ligeledes minimere den iboende risiko, der er ved at yde lån og kreditter.

Data fra kreditoplysningsbureauer kan med andre ord ikke fjerne risikoen ved at yde lån og kredit – men begrænse og minimere den.

Hvilket kreditoplysningsbureau skal jeg vælge?

Der findes i Danmark 14 rigtig dygtige kreditoplysningsbureauer, der alle tilbyder deres kunder at kunne købe og tilgå kreditoplysninger.

Du skal blot være opmærksom på, om netop dit kreditoplysningsbureau kan:

  • Give dig de informationer, du ønsker
  • Få oplysninger på den rette måde (fx via API)
  • Tilbyde behandling af dine eksisterende data (fx kreditovervågning, datavask og lignende)

Collectia A/S er selv et godkendt kreditoplysningsbureau, så vi er ikke objektive i, hvem du bør vælge som kreditoplysningsbureau.

Vores egen platform kalder vi Qatchr og er en online platform til kredittjek for virksomheder. Platformen kan nemt og enkelt hjælpe dig med at indhente kreditoplysninger, kreditovervåge og datavaske dine kunder.

Læs mere om Qatchr her.


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg