Skip to main content
Gældssanering

Gældssanering

Er du skyldner af et væsentligt stort beløb til en eller flere kreditorer, og har du ikke mulighed for at betale af inden for den nærmeste årrække, har du mulighed for at søge om gældssanering. En gældssanering kan enten nedsætte eller bortfalde hele gælden. For at søge om gældssanering er der en række krav og regler for dig som debitor, som du skal opfylde.

Hvordan får man en gældssanering?

Det er langt fra nemt at få en gældssanering, og det er langt fra alle, der får tilkendt en.

Det er udelukkende privatpersoner, der kan få tildelt en gældssanering. Dvs. at selskaber, virksomheder og foreninger ikke kan søge om at få en gældssanering.

Derudover gælder det, at en gældssanering skal kunne medføre en forbedring af din økonomiske situation, og at du ikke har mulighed for at betale gælden inden for de nærmeste mange år. Herudover er der en række krav, som du skal overholde. Du skal bl.a. have et fuldtidsjob og have en stabil fast indkomst samt boligforhold.

Ejer du aktiver såsom bolig, bil eller lignende, kan retten kræve disse solgt, før en gældssanering gives.

Hvem håndterer og behandler gældssaneringer?

Det er i udgangspunktet skifteretten, som er en del af din lokale byret, der håndterer og behandler gældssaneringer. Bor du i Storkøbenhavn, er det Sø- og Handelsretten, der håndterer gældssaneringen.

Vi anbefaler altid, at du får professionel hjælp fra gældsrådgiver, advokat eller lignende – forud for en gældssanering. Det kan ofte være en god ide, at have en 3. part ind over.

Hvor mange får en gældssanering

Det er langt fra alle, der søger om en gældssanering, som får den til kendt. Udfaldet afhænger ofte af, om man overholder de fremsatte krav. Samtidig er der ofte stor forskel mellem de enkelte skifteretter. Fx. fik næsten 45% en gældssanering i Hjørring retskreds – mens det tal var helt nede på 14% i Storkøbenhavn. Statistisk er der i Danmark altså mellem 25% og 35% chance for at opnå en gældssanering.

Der ansøges om ca. 2.800 – 3.000 gældssaneringer årligt – og mellem 2.000 – 2.200 af disse blev efterkommet.

Ønsker du at vide mere om gældssaneringer?

Ønsker du at vide mere om gældssaneringer, kravene og ikke mindst, hvordan du eventuelt kommer i gang, så anbefaler vi til enhver tid, at du kontakter din lokale skifteret.

Du kan ligeledes finde meget mere information, materiale og ansøgningsskema på Skifterettens hjemmeside (https://www.domstol.dk/alle-emner/gaeld/gaeldssanering/)


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg