Skip to main content
Skyldner

Hvad er en skyldner?

Begrebet “skyldner” refererer til en person eller en virksomhed, der har en gæld til en anden virksomhed eller privatperson.

I juridiske termer bruges ofte ordet “debitor” som synonym for skyldner. Den virksomhed eller privatperson, som debitor skylder penge til, kaldes for en “kreditor“.

Ordet “debitor” kommer fra latin og betyder simpelthen “skyldner”.

Hvordan behandles en skyldner?

En skyldner behandles typisk først når forfaldsdatoen er overskredet, og debitor dermed ikke har betalt rettidigt og har overtrådt sine forpligtelser.

Ifølge inkasso– og renteloven er det ikke muligt at sende rykkerskrivelser, pålægge renter / omkostninger eller lignende før betalingsfristen er overskredet.

Som kreditor har du mange muligheder for at håndtere debitorer, hvis du ikke har modtaget din betaling til tiden. For eksempel kan du starte en rykkerprocedure, hvor du sender rykkerskrivelser med eller uden rykkergebyr. Det er vigtigt at være opmærksom på at overholde gældende krav til tidsfrister og maksimal størrelse på rykkergebyr.

Ud over rykkerskrivelser kan du også pålægge debitor et kompensationsgebyr på op til 310 kroner. Kompensationsgebyret hjælper med at kompensere for den manglende betaling og dermed den ekstra udgift du har ved at rykke en debitor.

Hvis rykkerproceduren ikke har den ønskede effekt, kan du starte en inkassoprocedure. Dette gøres ved at sende et inkassovarsel.

Hvem behandler en skyldner?

Der er flere aktører, der kan håndtere en skyldner, når en betaling mangler.

Det kan være kreditor selv, kreditors inkassofirma, eller kreditors inkassoadvokat. De fleste inkassofirmaer og advokater kan assistere med alt fra rykkerprocesser, inkassoprocedurer og, hvis nødvendigt, fogedretten.

I Danmark skal du være et autoriseret inkassofirma for at kunne arbejde med inkasso og skyldnere. Dette er for at sikre, at de rette personer og virksomheder håndterer danske skyldnere. Der er omkring 95 autoriserede inkassovirksomheder i Danmark, der har lov til at arbejde med inkasso. Du kan finde listen over disse på Politi.dk.

Principielt kan alle danske advokater behandle skyldnere og dermed udføre inkasso. Advokater, der arbejder med inkasso, refererer ofte til sig selv som inkassoadvokater. Du kan finde en liste over advokater, der specialiserer sig i inkasso, på https://www.advokatnoeglen.dk/.

Det er vigtigt at bemærke, at selvom en advokat har tilladelse til at arbejde med inkasso, er det ikke alle advokater, der vælger at tilbyde inkasso som en service i deres advokatvirksomhed.

Har du brug for hjælp til at håndtere dine skyldnere?

Hos Collectia har vi mere end 150 års erfaring med professionel håndtering af skyldnere – fra udsendelse af rykkere, over inkasso, til fogedretten.

Vores online platform gør det nemt for dig at oprette, følge og afslutte dine sager.


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg