Indfrielsesgebyr
Når en debitor/låntager vælger at betale sin gæld ud til en kreditor/långiver, kaldes det indfrielse.
Indfrielse af gæld til en bank, et realkreditinstitut eller en privat virksomhed kan som udgangspunkt ske før tid, til tiden eller efter aftalt tid.
Vælger en låntager at indfri sin gæld til tiden, kan det oftest gøres uden yderligere omkostninger. Hvis låntager vælger at indfri sin gæld før tid, vil dette ofte medføre et indfrielsesgebyr.
Det er dette indfrielsesgebyr, vi behandler i denne artikel.
Hvorfor indfrielsesgebyr?
Som udgangspunkt kan al gæld indfries før tid, hvis låntager eksempelvis har fået flere midler end ved lånets optagelse og ønsker at nedbringe sin gæld helt eller delvist.
Det kan også være, at låntager vælger at nedlægge lånet af andre tekniske årsager, såsom opsigelse eller konvertering.
Hvis en låntager vælger at indfri sin gæld før tid, vil det ofte medføre et indfrielsesgebyr til långiveren (bank, realkreditinstitut eller lignende).
Årsagen til indfrielsesgebyret er, at långiver mister en del af de forventede rente- og gebyrindtægter, som långiver ellers ville have modtaget, hvis lånet var forløbet over den fulde periode.
Indfrielsesgebyret kan derfor ses som en kompensation for de tabte indtægter og som en måde at gøre det mindre attraktivt at indfri gælden, end hvis der ingen gebyrer var.
Hvor finder jeg indfrielsesgebyrerne på mit lån?
Du vil ofte finde indfrielsesgebyrerne på dit lån i de lånevilkår/lånedokumenter, som du underskrev ved lånets oprettelse. Disse vil ofte også være tilgængelige i bankens eller realkreditinstituttets prisoversigt på deres hjemmeside.
Indfrielsesgebyret hos de fleste danske banker og realkreditinstitutter er ofte angivet som et fast beløb – for eksempel 750 kroner – eller som en procentsats, eksempelvis 0,15%. I visse tilfælde kan det også være en kombination af begge.
Denne procentsats kaldes ofte for afregningsprovision.
Bemærk, at det ikke er alle lån, der har et indfrielsesgebyr, og i visse situationer kan en debitor/låntager også forhandle om indfrielsesgebyret som en del af aftalen ved lånets oprettelse.
Hvilken gæld har ikke indfrielsesgebyrer?
Som udgangspunkt findes der kun indfrielsesgebyrer på gæld, der er optaget i en bank eller et realkreditinstitut.
Der er derfor sjældent indfrielsesgebyrer på gæld til eksempelvis private kreditorer, inkassofirmaer eller advokater.
Årsagen er, at kreditorer, advokater og inkassofirmaer har til formål at indkassere gæld og ønsker ikke at straffe dem, der helt eller delvist indfrier deres gæld.
Delvis indfrielse
En delvis indfrielse vil også medføre et indfrielsesgebyr, og du bør derfor nøje overveje, om en delvis indfrielse kan betale sig. Det faste beløb, eventuelt kombineret med en procentsats, kan udgøre en så stor del af lånet, at en delvis indfrielse ikke er økonomisk fordelagtig.