Skip to main content
Gældsovertagelse

Gældsovertagelse

Gældsovertagelse handler om, at en person eller virksomhed overtager en andens gæld og dermed træder i vedkommendes sted. Det betyder, at personen eller virksomheden bliver den nye låntager og dermed ansvarlig for at opfylde gældsforpligtelserne, herunder også tilbagebetaling.

Gældsovertagelse kan foregå på flere måder og i forskellige variationer, lige fra factoring til overtagelse af gæld i forbindelse med et huskøb.

Nedenfor præsenteres de mest almindelige former for gældsoverdragelse og deres variationer.

Gældsoverdragelse i forbindelse med huskøb

Når en privatperson eller virksomhed køber en ejendom, hvor der for eksempel er optaget gæld, som gæld stiftet i ejerforeningen eller gæld til om- eller tilbygning af ejendommen, vil der være tale om gældsoverdragelse.

Sælgeren af ejendommen vil typisk stå som gældstager, eventuelt i forening med de øvrige ejere af ejendommen. Denne gæld overdrages til den nye ejer i forbindelse med huskøbet.

Denne gæld vil være beskrevet i præsentationen af boligen og skal medregnes i den samlede økonomi for huskøbet og ejerskabet.

Salg af gæld

Hver dag sælger danske virksomheder og privatpersoner gæld for tusindvis af kroner.

Dette kan for eksempel ske, når en privatperson eller virksomhed har et dokumenteret krav, såsom et gældsbrev eller en dom fra fogedretten, som sælges til en virksomhed, der køber gæld.

Virksomheden køber gælden til underkurs, for eksempel til en værdi svarende til 80% af gældens pålydende værdi.

Virksomheden overtager dermed risikoen, og den potentielle gevinst ligger mellem 0 og 20% plus eventuelle renter og andre påløbne omkostninger. Sælgeren af gælden får 80% af gældens værdi og mister retten til at inddrive beløbet hos skyldneren.

Factoring

Factoring er også en juridisk form for gældsoverdragelse og fungerer næsten på samme måde som, når en virksomhed køber et gældsbrev.

Ved factoring udsteder en virksomhed en faktura på dine vegne for det fulde beløb, du har aftalt med kunden, og udbetaler derefter for eksempel 80% af beløbet til dig som kreditor med det samme.

Du får dermed 80% af den oprindelige indtjening uden at skulle vente på betaling eller bruge tid på administration, opfølgning, bogføring osv.

Visse factoring- og inkassofirmaer vælger også at købe større mængder af allerede udstedte, men ubetalte fakturaer. Dette er også en form for factoring, men omtales ofte som porteføljekøb i daglig tale.

Køb af gæld kræver statistik i orden

Man kan spørge sig selv: “Er det ikke dumt at købe ubetalt gæld?” Og umiddelbart kunne svaret være ja.

Men typisk handler køb af ubetalte fakturaer om at have sin statistik i orden. Når et inkassofirma eller factoringselskab køber en faktura, sker det ofte på baggrund af store mængder data og viden om, hvordan netop den type debitor i den specifikke branche betaler sine fakturaer.

Inkassofirmaer og factoringselskaber får ikke altid alle fakturaer betalt, men deres erfaring og data giver dem en fordel i vurderingen af risikoen.


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg