Skip to main content
KYC-proces

KYC-proces

En KYC-proces dækker over de handlinger, som en virksomhed skal gennemgå i forbindelse med KYC.

I hvidvasklovens §11 kaldes KYC-processen “Kundekendskabsprocedurer”, men i daglig tale omtales det ofte som KYC eller KYC-proces.

Hvad er KYC?

KYC står for “Know Your Customer” og handler om at verificere dine kunders identitet, kende deres risikoniveau og opnå tilstrækkelig indsigt i deres økonomiske aktiviteter og forhold.

Med KYC skal virksomheden opnå tilstrækkeligt kendskab til sine kunder, herunder sikre sig, at kunden rent faktisk er den, han eller hun udgiver sig for at være.

KYC er med til at minimere og begrænse bl.a. hvidvask og sørge for, at virksomheden ikke misbruges til sådanne formål.

I Danmark er en lang række virksomheder og brancher underlagt lovpligtige KYC-handlinger, herunder banker, långivere, forsikringsselskaber og ejendomsmæglere – altså virksomheder, der håndterer store summer i forbindelse med kundernes økonomiske forhold.

Hos Collectia mener vi, at flere virksomheder bør anvende KYC-principper, især hvis man ønsker at begrænse tab på debitorer.

KYC reguleres bl.a. i AML-lovgivningen (Anti-Money Laundering).

Læs mere om AML her.

Processen omkring KYC

I de fleste banker, forsikringsselskaber og ejendomsmæglere er KYC-processen forankret i et system med en række foruddefinerede spørgsmål, som kunden skal besvare før oprettelsen.

Når kunden oprettes, skal virksomheden verificere, at kunden er den, han eller hun udgiver sig for at være – fx ved at indhente ID i form af kørekort eller pas.

Desuden skal oplysninger om nationalitet, fulde navn og CPR-nummer (nationalt identifikationsnummer) indhentes.

Herefter skal der foretages en risikovurdering af kunden, herunder undersøges om kunden er politisk eksponeret (PEP) eller er på en sanktionsliste.

Det skal også vurderes, om kunden driver eller ejer en virksomhed, der kan være i risiko for at finansiere terrorisme, eller på anden måde agerer på en måde, der skaber mistanke om hvidvask eller skatteunddragelse.

Udover oprettelsen af en ny kunde, forpligter virksomheden sig også til løbende at overvåge kundens aktiviteter og oplysninger.

Lovgivning tilknyttet KYC

Den primære lovgivning i forbindelse med KYC er hvidvaskloven, især hvidvasklovens §11.

I §11 kan du læse mere om de kundekendskabsprocedurer, som loven foreskriver.

Vi anbefaler naturligvis, at du løbende holder dig opdateret, hvis din virksomhed er omfattet af hvidvasklovens bestemmelser.

Overtrædelse af hvidvaskloven har historisk resulteret i store bøder for virksomheder, der ikke overholder den.

Få hjælp til din KYC-proces

Collectia har udviklet en online platform til kreditvurderinger – Qatchr.

Qatchr gør det nemt for virksomheder at foretage kreditvurderinger af privatpersoner og virksomheder, herunder også at validere navne, adresser, ejerkreds osv.

Qatchr kan bruges som en aktiv del af din KYC-proces. Læs mere om Qatchr her.


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg