Skip to main content
KYC

KYC

KYC står for Know Your Customer eller Know Your Client – og er et krav som visse finansielle virksomheder og finansielle tjenester bliver pålagt, for at efterleve hvidvasklovkravene.

KYC er grundlæggende en proces, hvor en virksomhed skal indhente og verificere kundens generalia og identitet – samt lave en grundig risikoanalyse/risikovurdering af kundeforholdet.

Har du for nyligt skiftet bank, været hos en revisor eller har købt hus – er du i den forbindelse uden tvivl blevet spurgt efter kørekort eller pas – samt blevet bedt om at besvare en række spørgsmål. Dette har været en KYC-proces, fra revisor, banken eller ejendomsmæglerens side.

I Danmark findes der i praksis ingen danske oversættelser af KYC, men man vælger ofte i praksis blot at benytte sig af forkortelsen. 

KYC er en vigtig del af hvidvasklovgivningen og AML (Anti-Money Laundering).

Hvorfor udføre KYC?

KYC handler om at kende sine kunder, kende deres betalingsmønstre og kende til den risiko der er ved at have kunden.

For håndterer du, administrerer du eller på anden vis hjælper privatpersoner eller virksomheder med deres finansielle transaktioner, kan der teoretisk set være risiko for, at din virksomhed eller tjeneste er med til, eller en del af, at blive misbrugt til terrorfinansiering eller hvidvask.

Derfor er det vigtigt at du kender til dine kunder, deres transaktioner – og ikke mindst forholder dig til den risiko der er ved kundeforholdet.

Læs også: KYC-proces

Hvem er underlagt KYC?

Personer, virksomheder og tjenester der er underlagt hvidvaskloven er også underlagt KYC. Personer og virksomheder der er underlagt hvidvaskloven er grundlæggende institutioner, der håndterer, administrerer eller på anden vis er i tæt kontakt med andres finansielle transaktioner – som eksempelvis banker eller ejendomsmæglere.

Virksomheder der er omfattet af KYC er eksempelvis:

  • Banker
  • Bogholdere
  • Revisorer
  • Finansielle rådgivere – herunder skatterådgivere
  • Advokater
  • Realkreditinstitutter
  • Ejendomsmæglere

Se hvem der ellers er omfattet af hvidvaskloven i hvidvasklovens kapitel 1, §1.

Relevant lovgivning

Af relevant lovgivning omkring KYC, bør du se nærmere på Bekendtgørelse af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme – i daglig tale blot nævnt som hvidvaskloven.

Indfør KYC selv om du ikke er omfattet af KYC

Som inkassofirma kender vi alt til vigtigheden af KYC – og ikke mindst at kende sine kunder.

Derfor anbefaler vi altid, at du laver en baggrundstjek på dine kunder – især hvis du eksempelvis yder kredit, lån eller på anden vis har finansielle mellemværender med dem.

For selv om din virksomhed ikke er omfattet af kravet om KYC – så er det måske alligevel interessant at kende din kundes regnskabstal, hvem er bag virksomheden – og hvilken branche er de i.

For med et baggrundstjek på dine kunder kan du bedre træffe beslutninger om eksempelvis kredittid og kreditstørrelser.

Hos Collectia har vi udviklet Qatchr – der netop kan hjælpe med KYC – uanset om du er underlagt af de omfattende regler eller ej.


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg