Skip to main content
5 ting vi mener du som virksomhedsejer skal forberede dig på i 2023
Sebastian S. •
13/01/2023

5 økonomiske udfordringer, din virksomhed skal forberede sig på i 2023

2022 var på mange måder et spændende år for både private husstande og ikke mindst virksomheder. Vi tror også, at 2023 bliver et mindst lige så spændende år – på både godt og ondt.

Vi har pudset krystalkuglen og tager i denne artikel udgangspunkt i de ting, som vi tror, at du som virksomhedsejer kommer til at bruge tid på i 2023. Ting som vi allerede har set tendens til i 2022, og som vi desværre tror, vil fortsætter et godt stykke ind i 2023. Mange af tingene, som vi har observeret, kan i teorien på længere sigt påvirke rigtige mange virksomheder, brancher og industrier i større eller mindre grad.

Til sidst i denne artikel uddeler vi et par håndgribelige råd til, hvordan vi tror, at problemerne kan mindskes og måske ligefrem elimineres.

1) En stigning i antal konkurser

I 2022 steg antallet af konkurser i Danmark blandt virksomheder. I følge Danmarks Statistik har vi ikke set dette niveau siden finanskrisen. Som resultat af hele 2.834 konkurser i 2022 har 13.700 danskere mistet deres job – det højeste antal siden 2013. Desværre forventes konkursbølgen at fortsætte i 2023 – og det er især små og mellemstore virksomheder, som vil dreje nøglen om.

Årsagen til de mange konkurser skal fortsat ses i lyset af, at det er blevet sværere at drive forretning i Danmark; høje råvarepriser, høje renter, stigende inflation og en generel usikkerhed i både i både ind- og udland.

2) Stigende antal dårlige betalere

Som autoriseret inkassofirma kan vi desværre også se konsekvensen af de stigende priser, inflation og stigning af konkursramte virksomheder i Danmark. Antallet af dårlige betalere er nemlig stigende. Ligesom med konkurserne vil vi i 2023 se et stigende antal af danskerne, der vil blive dårlige betalere.

Overraskende nok har vi ikke set en mærkværdig stigning at dårlige betalere i 2022. Dette tyder på, at danskerne har været i god økonomisk forfatning. Dog forventes det ikke, at danskerne kan holde samme niveau i 2023, hvor krisen vil fortsætte. Formentligt får flere danskere svært ved at betale deres regninger, og dermed forventes et stigende antal dårlige betalere.

3) Flere betalingsfrister overskrides

Som en (måske naturlig) konsekvens af både det stigende antal konkurser og det stigende antal dårlige betalere, oplever vi desværre også flere, der trækker betalingerne så langt ud som muligt. Og endnu flere kan slet ikke overholde betalingsfristerne. 

De sene betalinger gør ondt på mange virksomheders likviditet, og lægger stort pres på dem. Når kunder efterspørger længere betalingsfrister, vil de fleste virksomheder gerne imødekomme kundernes ønske, da man ønsker at bevare en god kunderelation – men også for at få sine penge hjem.

Som en konsekvens af de overskredne betalingsfrister, vil mange virksomheder forsøge at stramme sin kreditpolitik, hvilket kan gøre det svært for kunderne at købe på kredit.

En udfordret likviditet kan betyde, at mange sunde virksomheder er nødt til at bruge af som opsparingen og i nogle tilfælde ende med at presse virksomhederne ud i en nedadgående kurs.

4) Et fald i antallet af kunder

Historisk set når lignende økonomiske kriser og inflationer rammer danskerne, så holder de fleste også igen på visse forbrugsgoder. Især tøj- og skobranchen vil være hårdt ramt. Som konsekvens at prisudviklingen vil mange danskere også tjekke og sammenligne priser, inden de foretager et køb. Dette betyder, at mange vil være mere kritiske og mere selektive over for deres forbrug. Samtidig vil de være mindre tilbøjelige til at foretage spontane køb og blive lokket at tilbud.

5) Et fald i omsætningen

Nogle brancher vil måske ikke opleve en nedgang af kunder med derimod opleve, at kunderne handler mindre – færre køb og billigere løsninger. Det kan naturligvis have konsekvens for virksomhedens både top- og dermed bundlinje.

Det er nok ikke gået nogens næse forbi, at både coronapandemien og Ruslands invasion af Ukraine stadig påvirker rigtig mange virksomheder i form af stigende omkostninger grundet stigning af energi- og råvarepriser. Dette har ultimativ resulteret i den økonomiske situation, som vi står over for i dag. Rekordhøj inflation, stram pengepolitik verden over, generel usikkerhed i markedet og forstyrrelser af forsyningskæder er kriser, som vi fortsat vil være påvirket at i 2023.

Det er tydeligt at vi er gået fra rygvind til modvind i dansk økonomi, hvis vi blot ser nogle år tilbage. Kigger vi bl.a. på danskernes købekraft, er vi faldet til et i niveau, som vi så tilbage i 2018. Samtidig er forbrugertilliden ligeledes faldet, og vi ser et afdæmpet realforbrug.

Det er alt andet lige blevet sværere at drive forretning og nå sine ønskede omsætningsmål.

Løsningen på udfordringerne

Hos Collectia er vi overbeviste om, at 2023 bliver et hårdt år. Spørgsmålet er blot, hvem udfordringerne rammer, og hvor længe krisen bider sig fast.

Kan nogen eller noget løse problemerne? Nej sandsynligvis ikke. Økonomiske kriser som disse er ofte dybt forankret i mange afkroge af samfundsøkonomien – både nationalt og internationalt.

Men hos Collectia, tror vi alligevel på, at du som virksomhedsejer bør være opmærksom på ovenstående, være proaktiv og reagerer på ovenstående. Du kan måske allerede nu finde løsninger, der kan forebygge og måske ligefrem forhindre nogle af udfordringerne. Det er nødvendigt, at man har en fuld forståelse af alle led i værdikæden og at man identificerer alle risici, der kan være relateres til inflationen. Vi ser allerede nu, at mange virksomheder anvender mere lokale løsninger og vælger sprede sin produktion til flere steder for at sprede risici og have en mere robust forsyningskæde.

Hos Collectia har vi beskæftiget os med inkasso, debitorstyring, kreditvurdering og virksomheders økonomi i mere end 150 år. Erfaring der har resulteret i en lang række produkter, services og knowhow, som vi mener kan bidrage til, at din virksomhed kommer godt igennem et måske hårdt 2023.

Qatchr – kreditvurdering til at styre uden om dårlige betalere

Rigtig mange kender til Collectia som inkassofirma, men vidste du også, at Collectia har sin egen kreditvurderings-tjeneste, Qatchr. Tjenesten tilbyder dig som virksomhedsejer en lang række fede funktioner, lige fra kreditvurdering, konkursanalyse, monitorering, datavask og regnskabstal på kunder og leverandører?

 Qatchr er med andre ord en tjeneste, der hjælper dig med kreditvurdering og ikke mindst med at få et bedre indblik i dine kunder og deres økonomiske situation. Noget som vi mener kan være særdeles brugbart i 2023 – og i mange år fremover.

Vi tilbyder, at du kan prøve Qatchr gratis. Så kan du se om tjenesten er noget for dig og din virksomhed.


Gratis materiale


Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg