Skip to main content
Fordomme, fup og fakta - sådan vælger du inkassopartner i 2021
Sebastian S. •
30/11/2020

Fordomme, fup og fakta: sådan vælger du inkassopartner i 2021

Valget af ny inkassoleverandør er for mange en udfordring, hvor starter man? Hvem skal man vælge? Inkassoadvokat eller inkassofirma? Hvem løser flest sager? Hvilken leverandør passer bedst ind i vores værdier, strategi og målsætning? Ønsker vi vores sager nemt og hurtigt oprettet gennem en integration til vores egne systemer?

Spørgsmålene er mange, og for de fleste er inkassobranchen svær, uoverskuelig og består fortsat af mange fordomme, fup og fakta. I Danmark er der mere end 104 autoriserede inkassovirksomheder, og en del advokater med speciale i inkasso. Men hvor begynder man, og hvilke fordomme og fakta skal man lytte til? Er det eksempelvis rigtigt at advokater altid er de mest effektive og at inkassofirmaer blot er maskiner uden service og faglighed?

Vi har her hos Collectia samlet en række gode råd til, hvad vi mener, at du som virksomhed bør have med i dine overvejelser, når du skal vælge ny inkassopartner.

Inkassoadvokat eller inkassofirma?

I Danmark er der mere end 104 autoriserede inkassovirksomheder med godkendelse fra Politiet, der må hjælpe dig med at indkassere dine penge. På den modsatte side står samtlige danske advokater, der uden forudgående godkendelse fra politiet, der må hjælpe dig med at indkassere dine penge – du skal dog være opmærksom på, at det ikke er alle advokater, der tilbyder inkasso. Så hvad skal du vælge: Inkassoadvokaten eller inkassofirmaet?

“Mange advokater har fra tid til anden travlt med at male et billede af inkassofirmaer som værende “fabrikker”, hvor kundeservice, personlig dialog, faglig rådgivning og service er ikke eksisterende. Virkeligheden er dog i 2020 en helt anden. Her hos Collectia har vi 140 mænd og kvinder, der hver eneste dag er i tæt dialog med vores klienter og kunder – men også udvikler stærke IT-løsninger, der forbedrer klienternes og kundernes oplevelse af hele processen – fra oprettelse af sager til selvbetjeningsløsninger. Vores klienter består af nogle af landets største virksomheder, og den tillid får man ikke ved at være en ”fabrik”. Tilliden opnås via tæt dialog, høj faglig viden og et partnerskab, der støttes af stærke IT-løsninger og kompetente medarbejdere” udtaler Jesper Winther, Salgschef hos Collectia.

Inkassoadvokater kan dog være at foretrække, hvis du eksempelvis har en kompliceret sag inden for eksempelvis anlæg- og byggeri, hvor der er tvister og lignende forhold, og hvor selve betalingen blokeres af juridiske udfordringer. Derudover anbefaler vi også alle privatpersoner med et økonomisk mellemværende til en anden privatperson at tage fat i en advokat.


Fordele ved et inkassofirma:

  • Har altid no cure no pay
  • Det er ofte nemt at komme i gang online
  • De fleste har onlineportal, hvor du kan følge dine sager
  • Er stærke på inddrivelse – da inkassofirmaer ofte ikke lever af andet end netop inddrivelse
  • Er ofte stærke på IT, der gør det nemt for dig som virksomhed at oprette og følge dine sager – måske direkte fra dit regnskabsprogram
  • Bruger ofte ny teknologi i inddrivelsen (MobilPay, e-Boks og lignende)

Fordele ved inkassoadvokaten:

  • Er ofte god til sager, hvor der er indsigelser
  • Er ofte god til sager med store juridiske udfordringer og kompleksiteter
  • Advokaten kan også hjælpe dig med andre juridiske forhold (selskabsstiftelse o.l.)

Teknologi og inkasso

For de fleste virksomheder er teknologi altafgørende for at fungere – og det samme bør være sig gældende for samarbejdet med din inkassopartner. For de fleste virksomheder er det i dag altafgørende, at man hurtigt kan oprette og følge sine inkassosager – og mange foretrækker dette sker gennem integrationer til egne løsninger eller via online adgang.

Sørg derfor for, at din inkassopartner har eksisterende løsninger til dit regnskabsprogram – eller gennem en API hurtigt kan hjælpe dig i gang. Hvis du ikke ønsker dine systemer til at snakke sammen med din inkassopartner, bør du sikre dig at den online adgang, der stilles til rådighed, er nem, intuitiv og overskuelig at bruge.

Men også i forbindelse med inddrivelsen mener vi, at det er afgørende med en digital orienteret inkassoleverandør, der er stærke på IT og konstant kan udvikle og tilpasse sig til de platforme, teknologier og betalingsflows, som kunder og virksomheder benytter sig af.

Kunders måder at handle og kommunikere med hinanden på, er i konstant forandring – og du bør derfor vælge en inkassoleverandør, der løbende tilpasser sig den måde, du og dine kunder handler sammen på.

Her hos Collectia gør vi eksempelvis brug af teknologier som MobilePay, e-Boks og mange andre online løsninger for at møde debitor på de platforme, som de bruger i det daglige. Det giver fordele for alle parter. 

“Vi henter et sted mellem 10 og 15% flere penge hjem alene ved hjælp af kortbetalinger, så det pointerer, at det virkelig er vigtigt, at vi konstant følger med på kundernes præmisser – også de teknologiske.” udtaler Jesper Winther

Effektiv inkasso sker gennem professionel dialog og teknologi

Hos Collectia tror vi på at opskriften på succesfuld, professionel og effektiv inkasso sker i tæt personlig dialog med båder debitor og kreditor i sammenspil medi de nyeste teknologiske løsninger på markedet. For teknologi har revolutioneret måden, som vi alle arbejder på – også inkasso.

Men teknologi kan aldrig stå alene i et succesfuldt samarbejde. For bag et hvert ubetalt krav sidder der mennesker, og såfremt der ikke er tale om en simpel forglemmelse, er der altid personlige forhold og situationer, der skal tages stilling til og respekt for. Derfor vil personlig dialog, rådgivning og vejledning om hvordan debitor bedst muligt kommer ud af sit økonomiske mellemværende på, fortsat i mange år fremover være en essentiel del i bedst mulig at få løst et økonomisk mellemværende mellem to parter på.

Collectia har mere end 140 mand, der hver dag er i tæt dialog med debitorer i hele verden, på præcis den platform de ønsker; chat, telefon, brev, onlineplatform eller email. Derved anvender vi præcis den teknologi, som du og dine debitorer er på – til fordel for dig, dine debitorer og os.

Se referencer

Den danske inkassobranche består af rigtig mange dygtig aktører, både blandt advokater og inkassovirksomheder.

Vores erfaring er, at blandt de 5 største inkassofirmaer og inkassoadvokater, er man god til hvert sit felt – typisk inden for bank, forsikring, tele og kommunikation. Vores anbefaling er, at du er i tæt dialog med din kommende inkassopartner omkring netop jeres type krav – for langt fra alle brancher skal håndteres ens.


Gratis materiale


Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg