Forkyndelse
Ordet forkyndelse kender vi både fra religiøse og juridiske sammenhænge. Uanset sammenhæng betyder termen det samme: at gøre en besked eller et budskab kendt for en modtager.
I dette afsnit fokuserer vi udelukkende på den juridiske brug af ordet og de sammenhænge, hvor det anvendes.
Ordet forkyndelse kan i mange tilfælde bruges synonymt med ord som meddele, proklamere, deklarere eller oplyse. Den juridisk korrekte betegnelse er dog forkynde eller forkyndelse – en term, som også de danske domstole benytter, når en person eller virksomhed skal gøres bekendt med eksempelvis en stævning.
Forkyndelse kan ske på mange forskellige måder
Mange tror fejlagtigt, at forkyndelse kun sker ved, at en stævningsmand fra domstolen fysisk møder op hos en person eller virksomhed. Det er imidlertid ikke korrekt. Fysisk fremmøde kan være en metode til forkyndelse, men der findes også andre måder at forkynde en meddelelse, såsom en stævning.
Det er i sidste ende op til den enkelte ret og område at vurdere, hvordan en forkyndelse bør finde sted, herunder hvordan en person eller virksomhed skal indkaldes eller modtage andre beskeder fra domstolene.
Valget af metode til forkyndelse afhænger ofte af de ressourcer, som den pågældende ret har til rådighed.
De mest almindelige metoder til forkyndelse er:
- Digital post via offentlige digitale postløsninger.
- Brev sendt med posten.
- Telefon som led i telefonforkyndelse.
- Statstidende, hvor meddelelser offentliggøres.
En anden metode er brugen af en stævningsmand, der fysisk møder op hos modtageren. Hvis domstolene ikke ved, hvor modtageren opholder sig, kan politiet i visse tilfælde bistå med at levere meddelelsen.
Hvad sker der, hvis man ikke kan finde en person?
Det hænder, at en person ikke kan findes – typisk hvis personen er udrejst eller ikke har registreret en folkeregisteradresse.
I sådanne tilfælde vil domstolene ofte anmode politiet om hjælp, hvis politiet vurderes at have flere ressourcer eller metoder til at lokalisere personen og dermed forkynde meddelelsen.
Hvis politiet heller ikke kan finde personen, kan forkyndelse ske gennem Statstidende. I Statstidende opfordres personen til at kontakte den lokale ret. Meddelelsen vil typisk indeholde personens fulde navn og tidligere kendte adresse.
Denne metode kaldes juridisk for forkyndelse ved bekendtgørelse i Statstidende.
Hvordan er forkyndelse reguleret?
Forkyndelse er lovmæssigt reguleret i Bekendtgørelse om forkyndelse. Bekendtgørelsen beskriver de forskellige metoder, som forkyndelse kan udføres ved, herunder:
- Brevforkyndelse
- Postforkyndelse
- Stævningsmandsforkyndelse
- Telefonforkyndelse
Disse regler sikrer, at forkyndelse sker korrekt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.