Skip to main content
Debitorvurdering

Debitorvurdering

Hver eneste dag foretages der tusindvis af debitorvurderinger, der er, som ordet antyder, en vurdering af en debitor – og dennes økonomiske forhold, herunder eksempelvis om debitor er registreret i et gældsregister, som f.eks. Debitorlisten eller RKI.

Her hos Collectia har vi mange års erfaring med inkasso – og ikke mindst at hjælpe med debitorvurderinger. Rent faktisk har vi her hos Collectia udviklet vores egen platform til at lave vurderinger af debitorer, kaldet Qatchr.

I den følgen artikel sætter vi fokus på begrebet debitorvurdering – og alt det du som kreditor bør vide om emnet.

Hvorfor foretage en debitorvurdering?

Hvis en virksomhed yder kredit, tilbyder afdragsordninger, eller på anden vis tilbyder finansiering til sine kunder – vil disse former for kredit alt andet lige medføre en risiko. Risikoen består i, at kreditor risikerer at hele eller dele af beløbet ikke betales tilbage – og dermed en risiko for, at kreditor mister penge på forholdet til debitor.

Der er imidlertid mange måder til at minimere sin risiko på – og en god måde er altså at foretage debitorvurderinger.

Hvad indeholder en debitorvurdering?

Der er grundlæggende ingen regler for hvad en debitorvurdering bør eller skal indeholde – det er grundlæggende op til virksomheden selv, at få defineret hvilke informationer vi ønsker at indhente og behandle om sine kunder – blot at disse er indsamlet, opbevaret og behandlet inden for de lovgivningsmæssige rammer.

Men en klassisk debitorvurdering, som forsat mange benytter sig af, består i at slå op i en kunde op i et gældsregister – som eksempelvis Debitorlisten eller RKI.

Disse gældsregistre vil fortælle om kunden er registreret med ubetalt gæld hos andre virksomheder – såfremt disse har valgt at anmelde gældsforholdet til gældsregistret.

Dette er imidlertid ikke en særlig avanceret og dybdegående debitorvurdering – men er ofte god til at give en indikation af kundens gældsforhold.

Der findes heldigvis i dag også mange andre muligheder for at supplere sine debitorvurderinger – herunder at bruge offentlige regnskabstal, indhente oplysninger om debitors aktiver og gældsforhold (eventuel fast ejendom, bil mfl.)

Mange større virksomheder og långivere vil ofte også have større interne krav til en debitorvurdering – hvor en eventuel rådgiver eller sælger, skal udfylde en lang række oplysninger om kunden – udover hvad de kan slå op i f.eks. RKI eller Debitorlisten. Dette kunne være oplysninger indhentet fra SKAT, gældsforhold osv.

Hvordan foretager man en debitorvurdering?

Der findes i dag heldigvis mange gode og nemme måder at foretage en debitorvurdering på.

Enten kan virksomheden selv bede kunden om de oplysninger som virksomheden ønsker, slå oplysningerne op i offentlige registre eller anvende et system som f.eks. Qatchr – til at foretage debitorvurderingen for dig.

Det er naturligvis også muligt at benytte sig af en kombination overstående.

Det kræver ofte blot virksomhedens fulde navn og eller CVR nummer – mens en debitorvurdering af en privatperson ofte blot kræver et CPR nummer eller fulde navn og adresse.

Hvornår bør man foretage en debitorvurdering?

Grundlæggende bør alle virksomheder der yder kredit eller anden form for finansiering til deres kunder – foretage debitorvurderinger, hvis man ønsker at minimere tabet på debitorer.

Mange virksomheder har dog opsat interne regler for området – og dermed ser vi ofte at mange foretager debitorvurderinger ved kundeforholdets etablering – men også mange virksomheder der foretager løbende kontroller – eller sågar hver gang kunden handler hos os.

Det bør være op til virksomheden at finde et passende niveau for frekvensen af debitorvurderinger – vi kan som inkassofirma dog råde til, at de bliver foretaget så ofte så muligt – så eventuelle ændringer i kundens økonomiske forhold også opfanges, hvilket de f.eks. ikke gør, hvis debitorvurderingen udelukkende foretages ved kundeforholdets etablering.


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg