Skip to main content
Stævningsmand

Stævningsmand

En stævningsmand er en person, der er ansat af de Danske Domstole, og hvis opgave er at forkynde en meddelelse til en virksomhed eller privatperson.

Stævningsmanden vil typisk møde op på modtagerens private bopæl, arbejdsplads eller andet sted, hvor modtageren forventes at kunne træffes.

Hvis stævningsmanden ikke har mulighed for at træffe modtageren personligt, kan han forkynde meddelelsen for en anden person, eksempelvis et familiemedlem, arbejdsgiver eller en anden, der måtte være til stede.

Stævningsmandens opgave er at forkynde en meddelelse

Stævningsmandens primære opgave er at forkynde vigtige meddelelser fra fogedretten. Men hvad indebærer en forkyndelse, og hvilke meddelelser kan forkyndes?

Forkyndelse betyder grundlæggende at formidle eller overbringe en officiel juridisk meddelelse. Dette kan eksempelvis være indkaldelser til retten eller fogedretten, stævninger eller andre væsentlige meddelelser.

Ordet forkynde kan i sin korte form forstås som “at meddele” eller “officielt at fremsætte en juridisk meddelelse”.

Alternativer til en stævningsmand

Historisk set har brugen af stævningsmænd været en meget anvendt og pålidelig metode til at sikre, at modtageren faktisk modtog den juridiske meddelelse. Stævningsmanden kunne eksempelvis bede om kvittering for modtagelsen, hvilket gav retten sikkerhed for, at forkyndelsen var gennemført.

I dag findes der dog flere alternativer til stævningsmænd. Domstolene benytter sig i stigende grad af digitale og andre moderne metoder til forkyndelse, såsom:

  • Digital Post
  • Brevforkyndelse
  • Telefonforkyndelse
  • Forkyndelse med hjælp fra politiet

Disse metoder giver også mulighed for at dokumentere, at meddelelsen er modtaget. For eksempel vil en digital forkyndelse via Digital Post kræve, at modtageren kvitterer for modtagelsen. Ved fysisk brev skal modtageren sende en kvittering retur.

Hvad gør man, hvis stævningsmanden ikke kan forkynde meddelelsen?

Hvis stævningsmanden ikke kan forkynde meddelelsen for modtageren, kan han forsøge at forkynde den for en anden relevant person, såsom modtagerens arbejdsgiver, udlejer eller et familiemedlem.

Hvis modtageren fortsat ikke kan træffes, kan stævningsmanden søge hjælp fra politiet til at forkynde meddelelsen.

Hvis heller ikke politiet kan finde modtageren, vil meddelelsen blive offentliggjort i Statstidende, efterfulgt af et fysisk brev sendt til modtagerens adresse.


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg