Skip to main content
Afdragsordning

Afdragsordning

Afdragsordning er et begreb, der bruges i forbindelse med gæld – det kan enten være i forbindelse med inkasso, bankgæld eller lignende gældsforhold.

Afdragsordninger etableres mellem en kreditor og en debitor – eller kreditors inkassofirma / advokat – og debitor.

Det er grundlæggende op til debitor og kreditor at aftale, vedligeholde og følge op på en afdragsordning. Og der er grundlæggende ingen juridiske begrænsninger omkring emnet.

Afdragsordninger er et typisk anvendt værktøj i forbindelse med inkasso.

Hvorfor etablere en afdragsordning?

Der kan være mange årsager til at opretholde en afdragsordning; den typiske er, at debitor ikke har mulighed for at betale hele beløbet nu og ønsker beløbet afdraget i rater. En afdragsordning kan grundlæggende laves over få måneder op til flere år.

Afdragsordninger er et godt værktøj i forbindelse med inkasso, hvor debitor måske ikke har mulighed for at betale hele det skyldige beløb nu og her, men personen har økonomisk råderum til undvære få hundrede kroner om måneden, indtil det fulde beløb er betalt af.

Fordelene ved en afdragsordning er naturligvis, at kreditor rent faktisk får sine penge, om end det er i rater – og debitor får nedbragt sin gæld.

Ulemperne ved en afdragsordning er, at kreditor ikke får hele beløbet med det samme. Samtidig er der meget administration og ressourcespild forbundet med at følge op på kundens enkelte afdrag.

Læs også:

Etablér en afdragsordning

Der kan være mange måde at etablere en afdragsordning på – enten ved ifm. selve købet, eller i en eventuel rykker– og eller inkassoproces, altså når det er konstateret, beløbet ikke er indfriet som aftalt.

Uanset hvilken situation du ønsker at etablere en afdragsordning under, er der nogle få men gode ting, du altid bør huske, når du ønsker at etablere en afdragsordning med din kunde;

  1. Få altid afdragsordningen på skrift;
    1. hvor stor er hovedstolen?
    2. hvor stort er det månedlige afdragsbeløb?
    3. hvornår begynder afdragene?
    4. hvor ofte skal der afdrages afdrages der?
    5. pålægges der et administrationsgebyr?
  2. Få skitseret hvad konsekvenserne er, hvis et afdrag misligholdes.
  3. Ha’ administrationen klar til at kunne håndtere afdragsordningen; hvem følger eksempelvis op på, om en afdragsordning overholdes? Hvem sørger for at følge op på misligholdelser? osv.

Er afdragsordninger altid en gode idé?

Vi får ofte spørgsmålet, om afdragsordninger altid er en gode idé. Efter vores mening, er det tit en god ide men ikke altid. I tilfælde, hvor afdragsordninger er din eneste chance for at få dine penge, så er det naturligvis den eneste rigtige løsning for dig og kunden. Du skal som kreditor dog være opmærksom på, at afdragsordninger vil kræve mere administration – og dermed mere arbejde for at få dine penge. For hvem skal håndtere opfølgningen, hvis et afdrag udebliver? Hvad er konsekvensen for manglende rate-betaling? Og hvem følger op hver måned for at kontrollere, om betalingerne kommer ind retmæssigt?


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg