Skip to main content
Gældsregister

Hvad er et gældsregister?

Et gældsregister er, i enkle termer, et register over dårlige betalere. Både virksomheder og privatpersoner kan blive registreret i et gældsregister.

Dette register anvendes blandt andet som reference og opslagsværk for kreditvurdering, så kommende samarbejdspartnere kan få et overblik over kunden og kundens økonomiske situation.

I Danmark findes der kun en håndfuld gældsregistre, men de mest kendte er Experian (tidligere Ribers Kreditinformation / RKI) og Debitorlisten.

At blive opført i et gældsregister kan have store konsekvenser for både privatpersoner og virksomheder.

I Danmark er omkring 200.000 personer og virksomheder registreret i et eller flere gældsregistre – og der er i alt registreret gæld for 9 milliarder kroner (tal fra 2022).

Hvilke konsekvenser er der ved at stå opført i et gældsregister?

Det har betydelige konsekvenser for de fleste at være opført i et gældsregister.

Mange virksomheder foretager dagligt tusindvis af kreditvurderinger, for eksempel ved køb af varer på kredit eller ved oprettelse af nye kunder. Et eksempel kunne være ved oprettelse af et telefonabonnement. Her vil teleselskabet typisk foretage en kreditvurdering af personen, der ønsker at tegne et abonnement.

Hvis du er opført som dårlig betaler i et eller flere gældsregistre, vil teleselskabet typisk vælge ikke at oprette abonnementet eller kræve en alternativ betalingsform – for eksempel forudbetaling.

Desuden foretager banker og kreditinstitutter typisk også kreditvurderinger, når en kunde ansøger om et lån.

Mange virksomheder foretager ligeledes løbende kreditvurderinger, eksempelvis hver gang en kunde foretager et nyt køb fra virksomheden – det gælder dermed ikke kun for nye kunder.

Hvem kan blive registreret?

Principielt kan alle privatpersoner og virksomheder, der skylder penge, blive registreret i et gældsregister.

I Danmark skal man være minimum 18 år som privatperson for at blive registreret i RKI.

For at blive registreret, skal privatpersonen eller virksomheden skylder mindst 200 kroner, og de skal ikke have reageret på mindst tre skriftlige rykkerskrivelser. Begge parter skal være enige om, at der er tale om en gæld.

Hvem registrerer personer og virksomheder i et gældsregister?

I Danmark er det typisk advokater og inkassofirmaer, der registrerer privatpersoner og virksomheder i et gældsregister, ofte efter et inkassoforløb.

Nogle virksomheder har også tegnet abonnement på et eller flere gældsregistre, og foretager dermed selv registreringen.

Sådan kommer du ud af et gældsregister

I princippet er den bedste måde at komme ud af et gældsregister på, at betale sin gæld.

Du bør generelt ikke kontakte gældsregistret, men i stedet kontakte den kreditor, der har fået dig registreret i gældsregistret. Det kan også være kreditors inkassofirma eller inkassoadvokat.

Din registrering i gældsregistret slettes automatisk efter 5 år.

Prøv Collectias register, Debitorlisten, via kreditvurderingsplatformen Qatchr

Er du en virksomhed, og ønsker at benytte kreditvurderinger af dine kunder? Så bør du overveje Qatchr.

Qatchr er Collectias egen platform for kreditvurdering, til dig der ønsker et komplet overblik over dine kunders økonomiske situation.

Qatchr anvender blandt andet inkassodata og data omkring dårlige betalere registreret i Debitorlisten, som du kan få adgang til via kreditvurderingsplatformen. Desuden viser Qatchr også offentlige regnskabsdata, anbefalinger, konkursrelationer, udvikling af nøgletal, ejerdata og meget mere.


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg