Skip to main content
Debitorregister

Debitorregister

Hvad er et debitorregister?

Et debitorregister er et register over debitorer, der har en eller flere misligholdte økonomiske mellemværender mellem dem og en kreditor. Populært sagt indeholder listerne et overblik over dårlige betalere.

I Danmark findes der grundlæggende to større gældsregistre:

Hvad er konsekvenserne af at stå i et debitorregister?

Der kan være rigtig mange konsekvenser ved at være registreret i et debitorregister, hvis du som debitor er havnet i et.

Mange virksomheder, især abonnements-virksomheder, og virksomheder, der har et længerevarende forhold til deres kunder, og som yder en form for kredit, gør ofte brug af kreditvurdering og kreditopslag forud for et samarbejde med en ny kunde.

Et sådan kreditopslag foregår typisk helt eller delvist på baggrund af et opslag i et eller flere debitorregistre. Derefter er det op til virksomhedens kreditpolitik, om de ønsker at have dig som kunde, hvis du står opført som dårlig betaler.

De fleste virksomheder har meget strenge kreditpolitikker, og det har typisk den konsekvens, at står du opført i et eller flere debitorregistrer, vil du typisk ikke kunne blive kunde.

Det kan med andre ord være svært at tegn alt fra et mobilabonnement til optagelse af lån, hvis du er registreret som dårlig betaler.

Læs også:

Hvem indberetter til debitorregistre?

I Danmark er de største registranter til de større debitorregistre, som Experian (RKI/Ribers) og Debitorlisten, advokater og inkassofirmaer.

Disse inkassoadvokater og inkassofirmaer registrerer de dårlige betalere i et debitorregister, på vegne af deres kunder, som typisk er virksomheder.

Ønsker du som kreditor, at dine kunder registreres i Experian (RKI/Ribers) og eller Debitorlisten, kan det være en fordel af finde en inkassopartner med aftaler til en eller flere af disse.

Hvornår bliver man slettet af et gældsregister?

Grundlæggende bliver du først slettet fra et gældsregister, når du helt eller delvist har betalt din gæld til den virksomhed, inkassofirma eller advokat, som i første omgang har registreret dig. I visse tilfælde kan en afdragsordning også udløse sletning.

Vælger en debitor ikke at betale sin gæld, slettes en anmærkning efter 5 år.

Hvornår må et inkassofirma eller advokat registrere dig som dårlig betaler?

Et inkassofirma eller en advokat må først indberette sin kunde til et debitorregister, når der er afsagt dom i sagen i fogedretten eller hvis debitor skriftligt har vedkendt sig det skyldige beløb.

Som dokumentation for en registrering kan blandt andet bruges: frivilligt forlig, dom, skylderklæring, betalingspåkrav eller et henstandsforlig.

Hvem bliver registreret i et debitorregister?

Alle kan grundlæggende blive registreret, men over de seneste par år, har der heldigvis været færre registreringer, hvilket sandsynligvis skyldes at danskerne er blevet bedre til at betale eller afdrage på deres gæld.

Der er i gennemsnit omkring 200.000 danskere, der er registreret som dårlig betaler hos Experian (RKI) og Debitorlisten.dk

De seneste par år har der desværre en svag stigende tendens i aldersgruppen 20 til 50 år. Statistisk har ældre færre sager og langt mindre skyldige beløb registreret.


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg