Tvangsopløsning
I Danmark skal virksomheder overholde en række formaliteter og krav over for bl.a. SKAT og Erhvervsstyrelsen. Overholdes disse regler ikke, vil Erhvervsstyrelsen ofte sende en påmindelse om at bringe forholdene i orden. Sker dette ikke, kan Erhvervsstyrelsen anmode domstolene om at tvangsopløse selskabet.
Hvert år håndterer de danske domstole mere end 17.000 konkurser og tvangsopløsninger.
Hvornår bliver man tvangsopløst?
Virksomheder i Danmark skal overholde Erhvervsstyrelsens anvisninger, krav og regler. Hvis dette ikke sker, kan styrelsen indstille virksomheden til tvangsopløsning.
Der er flere forhold, der kan føre til en tvangsopløsning, især relateret til ledelse, revision og årsregnskaber.
- Hvis virksomheden ikke har en lovlig (registreret) ledelse. Det kan f.eks. ske, hvis direktøren er afgået ved døden, og der ikke indsættes en ny, eller hvis en direktør er fratrådt uden erstatning.
- Hvis virksomheden ikke har en revisor, men loven kræver det, f.eks. pga. virksomhedens størrelse.
- Hvis virksomheden ikke indsender sin årsrapport rettidigt.
I sådanne tilfælde kan Erhvervsstyrelsen sende virksomheden til tvangsopløsning.
Hvilke former for tvangsopløsning findes der?
Tvangsopløsning kan ske på tre forskellige måder: formløs opløsning, konkurs eller likvidation. Formen for tvangsopløsning afgøres af Skifteretten og afhænger af, om virksomheden har værdier og er solvent.
Formløs opløsning
Hvis virksomheden ikke har likvide midler eller aktiver til at finansiere en opløsning eller stille sikkerhed herfor, vil der som udgangspunkt ske en formløs opløsning. Ved denne type opløsning foretages der ikke en egentlig opløsningsbehandling.
Konkurs
Hvis virksomheden ikke kan opretholde sine forpligtelser, herunder betalinger, og dermed er insolvent, vil Skifteretten træffe beslutning om konkurs og påbegynde konkursbehandling.
Likvidation
Hvis Skifteretten vurderer, at virksomheden har likvide midler eller aktiver, der kan dække omkostningerne ved en opløsning samt betale eventuelle kreditorer, vil der blive truffet beslutning om likvidation.
Kan man annullere en tvangsopløsning?
Det er sjældent, at en tvangsopløsning annulleres, men det sker fra tid til anden.
En tvangsopløsning kan f.eks. ske, hvis virksomheden ikke indsender sin årsrapport til tiden. Virksomhedens ledelse vil i sådanne tilfælde typisk modtage flere advarsler, inden virksomheden ender i tvangsopløsning.
Hvis ledelsen efterfølgende vælger at indsende årsrapporten, kan man anmode Erhvervsstyrelsen om at annullere tvangsopløsningen. Annulleringen sker dog kun, hvis ledelsen får bragt det forhold i orden, der udløste tvangsopløsningen.