Skip to main content
Egeninkasso

Egeninkasso

Egeninkasso er et juridisk term for den inkasso, som en kreditor (en virksomhed eller en privatperson) selv foretager mod en eller flere af sine debitorer.

Hvad er egeninkasso?

Egeninkasso er et juridisk term for den inkasso, som en kreditor (en virksomhed eller en privatperson) selv foretager mod en eller flere af sine debitorer. Egeninkasso kan foretages af alle i virksomheden eller privatpersoner, og det kræver ingen godkendelse, autorisation eller lignende for virksomhedens personale at foretage inkasso-processen.

Ved egeninkasso er kreditor selv ansvarlig for hele inkassoprocessen; fra inkassovarsel til eventuel fogedretsmøde, og dermed også at holde sig opdateret om lovgivningsmæssige frister, regler og lignende omkring inkasso.

Det modsatte af egeninkasso er fremmedinkasso, som er hvor kreditor, får et autoriseret inkassofirma eller inkassoadvokat til at hjælpe sig med at få krævet penge ind fra kunderne (også kaldet debitorer).

Egeninkasso skal i udgangspunktet foretages af virksomheden selv, men må også gerne få hjælp fra virksomhedens eksterne bogholder eller revisor, så længe det blot er på vegne af virksomheden.

Egeninkasso er ofte en billigere løsning, og kræver i udgangspunktet kun den tid som virksomhedens personale bruger på det. Har virksomheden imidlertid mange ubetalte fakturaer, med stor kompleksitet, kan det ofte være mere rentabelt at outsource sin inkasso. Vi anbefaler altid, at du vender dine muligheder omkring jeres inkassosituation med en advokat eller inkassovirksomhed, for at vurdere om egeninkasso er den rette løsning for jer i forhold til pris, udbytte og effekt.

Hvad er forskellen på egeninkasso og fremmedinkasso?

Grundlæggende er der den store forskel, at du som kreditor alene er ansvarlig for din egeninkasso. Overlader du dine inkassosager til en ekstern partner, er det ofte din advokat eller dit inkassofirma, der står med det fulde ansvar når gældende regler, krav, formalia og tidsfrister skal overholdes.

Juridisk er der ingenting et inkassofirma må, som du ikke selv må ved egeninkasso. Mange oplever dog i praksis at fremmedinkasso, kan have en lang række fordele, såsom effektivitet og en vis anden struktur omkring behandlingen af ens sager.

Mange giver også udtryk for, at en debitor udviser en anden respekt overfor et inkassofirma eller inkassoadvokat fremfor skrivelser udsendt af en virksomhed. Der er dog ingen statistik, der kan bakke denne påstand op.

Læs også:


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg