Kreditlængde
I ethvert kredit-, låne- og gældsforhold arbejdes der med to grundlæggende parametre: kredittens længde og kredittens størrelse.
Disse parametre er med til at styre og reducere långiverens/kreditors risiko, da både kreditlængde og kreditmaksimum kan bidrage til dette.
Læs mere om kreditlængde i nedenstående artikel, og få alt at vide om emnet.
Hvorfor arbejde med kreditlængde?
Enhver form for gæld, kredit eller lån indebærer en risiko for kreditor/långiver. Risikoen består i, at kreditten måske ikke bliver tilbagebetalt – helt eller delvist.
Långiver/kreditor kan naturligvis foretage en kreditvurdering af kunden for at vurdere, om kunden bør have kredit, men kan også anvende kreditlængde og kreditmaksimum som værktøjer.
Grundlæggende bør gode, likvide kunder med en sund økonomi kunne få større og længere kreditter, mens kunder med svagere økonomiske forhold bør have mindre kreditter og kortere kreditlængder – måske endda slet ingen kredit.
Hvor lang bør en kreditlængde være?
Der er ikke et entydigt svar på, hvor lang en kreditlængde bør eller skal være; den kan variere fra 0 dage til uendelig. Kreditlængden bør afspejle den risiko, långiveren påtager sig.
Jo mere sikkerhed, der er bag kreditten, lånet eller gælden (f.eks. ejendomsforbehold, udlæg eller lignende), i kombination med positive økonomiske forhold, desto længere kan kreditlængden tillades at være.
Nogle banker og långivere tilbyder kreditter og lån uden udløb, forudsat der er tilstrækkelig sikkerhed, og långiveren føler sig tryg ved, at låntager betaler sine afdrag og renter.
De fleste kreditter i B2B-forhold, som eksempelvis vedrører varekøb, har typisk en løbetid på mellem 8 og 30 dage.
Kreditlængde som konkurrenceparameter
Mange virksomheder er tilbageholdende med at yde kredit og er ofte endnu mere tilbageholdende med at give lange kreditter.
Lange kreditter indebærer en øget risiko for, at beløbet ikke bliver betalt helt eller delvist på grund af ændringer i debitors økonomiske situation. Desuden påvirker lange kreditter kreditors cashflow og likviditet negativt.
I mange brancher bruges kreditter og dermed også kreditlængden som et konkurrenceparameter.
Dette gælder eksempelvis mange håndværksbutikker og cateringvirksomheder. Med de rette kreditter kan en restaurant f.eks. købe mad, forarbejde og sælge det, og dermed få penge i kassen, inden fakturaen til leverandøren skal betales.
Dette skaber en stærk likviditet for restauranten og gør det attraktivt at vælge netop denne leverandør frem for virksomheder, der ikke yder samme kreditter og kreditlængder.
Få hjælp til den rette kreditlængde med Qatchr
Collectia har udviklet Qatchr – en online portal, der kan hjælpe med alt fra KYC, kredittjek og kreditanbefalinger til kreditstørrelser og kreditlængder.
Qatchr baserer sig på en lang række data såsom branche, virksomhedens størrelse og regnskabstal og bruger disse oplysninger til at give dig en anbefaling til den rette kreditlængde.
Læs mere om Qatchr her.