Skip to main content
Privat Inkasso

Hvad er privat inkasso?

Privat inkasso er et juridisk udtryk, der normalt refererer til inkasso mellem to private individer. I nogle tilfælde kan privat inkasso også referere til situationen, hvor en privatperson har en inkassosag imod en virksomhed, organisation eller myndighed. Uanset konstellationen involverer privat inkasso, at kreditoren er en privatperson.

Hvem kan assistere med privat inkasso?

I Danmark er det tilladt for alle inkassofirmaer og advokater at hjælpe dig som privatperson med inkasso. Det er dog vigtigt at bemærke, at mange inkassofirmaer og advokater primært tilbyder inkassotjenester til virksomheder.

Årsagen til, at mange inkassofirmaer og advokater ikke tilbyder inkasso til privatpersoner, kan være forskellig. Oftest skyldes det, at privatpersoner typisk ikke har tilstrækkelig volumen, antal og størrelser på deres sager. Desuden er der også ofte begrænset eller ingen dokumentation til rådighed for kravet.

Vi anbefaler, at du kontakter din lokale advokat for at drøfte mulighederne for privat inkasso.

Gode råd vedrørende privat inkasso

Hos Collectia har vi mere end 150 års erfaring inden for inkasso, og vi er derfor eksperter på området. Collectia er et autoriseret inkassofirma og er blandt de omkring 100 inkassofirmaer i Danmark, der har tilladelse til at håndtere inkassosager.

Selvom Collectia ikke assisterer private personer med deres inkasso, har vi valgt at dele nogle nyttige råd om, hvordan vi mener, privat inkasso bør håndteres, hvis du som privatperson har udestående pengekrav.

1: Sørg altid for at have aftalen på skrift

Uanset hvilken aftale du indgår med en anden person eller virksomhed, er en mundtlig aftale ligeså gyldig som en skriftlig. Vi anbefaler dog altid at have aftalen nedskrevet. Det gør det nemlig meget lettere at dokumentere, hvad der er blevet aftalt, og derved også inddrive det skyldige beløb.

2: Reager hurtigt

Hjertet af al gældsinddrivelse er, at du som kreditor reagerer hurtigt, når en debitor ikke har betalt til tiden. Jo hurtigere du reagerer, jo hurtigere kan sagen igangsættes, og dermed også fortsætte til næste skridt, hvis debitor fortsat ikke betaler.

Ved at reagere hurtigt viser du desuden debitor, at du tager kravet alvorligt.

3: Søg rettens hjælp

Hvis dit krav er under 50.000 kroner, har du mulighed for at indlede en såkaldt småsags sag i fogedretten.

Småsager er noget, du nemt kan starte selv med ganske få klik, og det er en mulighed, som fogedretten tilbyder private personer, der ønsker en hurtig og nem proces i sager under 50.000 kroner. Småsager kan også anvendes, hvis du ønsker, at modparten skal foretage specifikke handlinger.

Læs mere om småsager her:

4: Tilbyd debitor en afdragsordning

Der kan være mange årsager til en manglende betaling – en af dem kan være, at debitor ikke har midlerne. Derfor kan en afdragsordning være en god løsning, hvor betalingen opdeles i mindre beløb.

Vær dog opmærksom på, at en afdragsordning kan være en god idé, men det kræver også, at den overholdes, og der er dertil forbundet ekstra arbejde.

5: Få hjælp fra en advokat til privat inkasso

Hvis du har en inkassosag, hvor debitor ikke reagerer, er uenig i kravet, eller sagen på anden måde ikke ser ud til at blive løst, anbefaler vi, at du søger bistand hos en advokat, der kan hjælpe dig videre.


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg