Skip to main content
Betalingspåmindelse

Hvad er en betalingspåmindelse?

En betalingspåmindelse er en notifikation om manglende betaling relateret til et eller flere ubetalte krav. Virksomheder sender typisk betalingspåmindelser, når en faktura har overskredet sin betalingsfrist, og debitor ikke har betalt.

Betalingspåmindelsen anvendes derfor til at minde en debitor om en udestående betaling, i tilfælde af at debitor for eksempel skulle have overset et eller flere fakturakrav.

En betalingspåmindelse kan også ofte være kendt som en rykker eller rykkerskrivelse.

Betalingspåmindelse eller rykkerskrivelse?

Der er ofte mange navne for samme koncept – og det samme gælder for at rykke for en udestående betaling.

En betalingspåmindelse kan også ofte blive kaldt for et rykkerbrev, rykker eller rykkerskrivelse – men der er ingen forskel på hvad man vælger at kalde dette, og der er dermed heller ingen korrekt eller forkert betegnelse, om man vælger at kalde det for en betalingspåmindelse, rykkerskrivelse eller rykker.

Renteloven anvender betegnelsen rykkerskrivelse, og man vil derfor også oftest støde på denne betegnelse hos advokater og inkassofirmaer.

Hvordan udformes en betalingspåmindelse?

Der er ingen juridisk fastlagt korrekt eller forkert måde at strukturere en betalingspåmindelse på.

Du har derfor, i princippet, frihed til at designe og opsætte din betalingspåmindelse, som du ønsker. Det er dog vigtigt at huske på, at formålet med betalingspåmindelsen er at minde debitor om en eller flere manglende betalinger. Derfor anbefales det, at du altid refererer til de specifikke fakturaer, som betalingspåmindelsen vedrører. Dette gør det nemt for debitor at identificere hvilke krav der er tale om.

Rykkergebyrer på betalingspåmindelser

Som kreditor har du mulighed for at pålægge op til tre rykkergebyrer på dine betalingspåmindelser, med et maksimum på 100 kroner pr. styk, hvilket i alt bliver 300 kroner.

Det er vigtigt at bemærke, at der skal være minimum 10 dage mellem hver betalingspåmindelse, og at debitor skal have en betalingsfrist på 10 dage for at betale kravet.

Kompensationsgebyr på betalingspåmindelser

Som kreditor har du mulighed for at pålægge din debitor et kompensationsgebyr på 310 kroner.

Kompensationsgebyret er et uafhængigt gebyr, der ikke er relateret til rykkergebyret. I praksis vælger de fleste dog stadig at pålægge kompensationsgebyret sammen med betalingspåmindelsen, eventuelt i kombination med et rykkergebyr.

Kompensationsgebyr på betalingspåmindelser:

Betalingspåmindelse skabelon

Hvad skal man skrive i en betalingspåmindelse? Hvordan ser en betalingspåmindelse ud?

Der kan være mange spørgsmål omkring betalingspåmindelser, men det er faktisk ikke så svært og kompliceret at lave en. Du har mulighed for at udforme dem på dit eget brevpapir, og du kan skrive, hvad du vil.

Det anbefales dog altid, at du refererer til kravet, eventuelt med et fakturanummer og størrelsen på beløbet. Det er ligeledes vigtigt, at du giver debitor mindst 10 dage til at betale rykkeren, hvis der er pålagt et rykkergebyr.

Vi har udarbejdet en skabelon til rykkerskrivelser, som du kan finde her:

Rykker-skabeloner-Collectia-AS
Ved at udfylde og indsende denne formular, bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev. Vores nyhedsbrev bringer dig nyttig viden omkring inkasso, debitorstyring, økonomi og gode råd til at undgå dårlige betalere. Du kan til enhver tid framelde dig nyhedsbrevet igen.


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg