Skip to main content
Rykkergebyrer - Her er er reglerne, du bør vide - Inkasso Blog
Sebastian S. •
19/02/2021

Rykkergebyrer: Her er er reglerne, du bør vide

Hver eneste dag oplever virksomheder, store som små, at en eller flere fakturaer ikke bliver betalt. Årsagerne til manglende betaling er ofte mange – og så er udsendelse af et rykkerbrev, med eller uden rykkergebyr, en god idé, for at gøre skyldner opmærksom på jeres mellemværende.

Hvorfor sende rykkere?

Udebliver en betaling fra en skyldner, bør vedkommende hurtigt efter forfaldsdatoen gøres opmærksom på udeblivelsen. Årsagerne til udeblivelsen af betalingen er ofte mange – og ofte bunder det i en simpel forglemmelse hos skyldner. Derfor bør du altid rykker for betalingen, enten pr. Telefon eller som et brev, et såkaldt rykkerbrev.

Alt erfaring viser, at jo hurtigere du rykker for den manglende betaling, jo hurtigere får du dit mellemværende hjem.

Regler for rykkergebyr

Du kan sende din første rykker straks du konstaterer at en betaling er overskredet (betalingsfristen er overskredet). Som kreditor har du ret til at pålægge et rykkergebyr allerede på første rykker du sender til din kunde.

Det koster tid og penge at rykke for den manglende betaling, derfor har du mulighed for at pålægge et rykkergebyr som kompensation for den manglende betaling, i form af et rykkergebyr

Reglerne for pålæggelse af rykkergebyrer er relativt simple:

 • Du skal give skyldner minimum 10 dages betalingsfrist til at betale rykkergebyr + oprindelig faktura
 • Der må maksimalt opkræves et rykkergebyr pr. Rykkerskrivelse / rykkerbrev.
 • Der må maksimalt opkræves 100 kroner pr. Rykkerskrivelse / rykkerbrev. Beløbet er momsfrit.
 • Der må maks. pålægges 3 rykkergebyrer pr. fordring. Der er dog ikke et maks. på hvor mange rykkerskrivelser, der må sendes.

Du må som udgangspunkt rykker din kunde så ofte du vil, også uden krav om de 10 dages betalingsfrist – i det tilfælde må du dog ikke pålægge rykkergebyrer. 

Pålægger du med andre ord din kunder et rykkergebyr, SKAL betalingsfristen på minimum 10 dage overholdes – ellers er rykkergebyret ikke gyldigt.

Eksempel på et rykkerforløb

Der findes mange måder at rykke sine dårlige betalere på – mange udsender rykkerskrivelser både med og uden rykkergebyr, det er op til jer selv. Husk blot på, at såfremt du pålægger din skyldner rykkergebyr, skal kravet om minimum 10 dages betalingsfrist og et maksimalt rykkergebyr på 100 kroner (momsfrist) overholdes.

Et eksempel på et rykkerforløb med rykkergebyr kan derfor se sådan ud:

 1. Rykker, pålagt rykkergebyr samt 10 dages betalingsfrist = 100 kroner
 2. Rykker, pålagt rykkergebyr samt 10 dages betalingsfrist = 100 kroner
 3. Rykker, pålagt rykkergebyr samt 10 dages betalingsfrist = 100 kroner

I alt 300 kroner i rykkergebyr


Husk kompensationsgebyret ved B2B

Rigtig mange virksomheder glemmer kompensationsgebyret – og det er synd.

Du kan som kreditor pålægge alle dine erhvervskunder et såkaldt kompensationsgebyr, ved manglende betaling fra en erhvervskunde. Kompensationsgebyret er på 310 kroner og er uafhængig af de øvrige rykkergebyrer.

Kompensationsgebyret skal ses som værende med til at kompenserer for de merudgifter der er forbundet med at rykke sine kunder for manglende betaling.

Reglerne for pålæggelse af et kompensationsgebyr er relativt simple:

 • Du skal give skyldner minimum 10 dages betalingsfrist til at betale kompensationsgebyr + oprindelig faktura.
 • Der må maksimalt opkræves et kompensationsgebyr.
 • Der må maksimalt opkræve 310 kroner i kompensationsgebyr.
 • Kompensationsgebyret må pålægges i forbindelse med pålæggelse af rykker eller som separat skrivelse til debitor.
 • Der må maksimalt opkræves et kompensationsgebyr pr. fordring.

Slip for besværet med at rykke dine kunder – og lad et professionelt inkassofirma gøre det for dig

Hos Collectia har vi siden 1998 hjulpet tusindvis af små og store danske virksomheder med deres inkasso og rykkerskrivelser. Vi er blandt danmarks største inkassofirmaer, der professionelt inddriver gæld for ubetalte fakturaer for danske banker og erhvervsdrivende.

Hvis du heller ikke ønsker at bruge tid og kræfter på at rykke dine kunder for manglende betaling – så lad os hjælpe dig med det. 

Gennem vores online portal du nemt og hurtigt oprette dine ubetalte fakturaer – og vi klarer resten. Vi har gjort inkasso nemt og billigt for dig som erhvervsdrivende.


Gratis materiale


Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg