Skip to main content
Rykker

Rykker

Her er alt du bør vide om at udsende en rykker til dine dårlige betalere og debitorer. Vidste du eksempelvis at rykkere ikke er et krav for at opstarte en inkassoproces?

Hvad er en rykker?

En rykker kaldes ofte også for en rykkerskrivelse. Formålet med en rykker er at rykke for en eller flere manglende betalinger – typisk for faktura eller andet økonomisk mellemværende, der ikke er betalt.

Rykkeren gør debitor eller skyldner opmærksom på, at kreditor mangler betaling, hvilket kan være en fordel, hvis den manglende betaling skyldes en simpel forglemmelse hos debitor / skyldner.

Rykkeren kan juridisk ske på de fleste digitale platforme, men sker i praksis oftest per fysisk brev eller email. Rykkeren må først sendes, når betalingsfristen er overskredet.

Der må pålægges et rykkergebyr på en rykker, men rykkergebyret er en mulighed – ikke et krav.

Modsat de flestes opfattelse, er en rykker ikke et lovkrav – eksempelvis forud for inkasso eller fogedret, her gælder det blot at der er fremsendt et inkassovarsel.


Rykkere til dine dårlige betalere

Har du en eller flere ubetalte fakturaer hos en debitor, har du som virksomhed og kreditor mulighed for at sende dem en rykker. Principielt må du sende alle de rykkere du vil, så længe der ikke pålægges et rykkergebyr mere end tre gange.

En rykker kan dermed formes som en påmindelse om, at skyldner har et tilgodehavende til jeres virksomhed i form af en ubetalt faktura. En rykker må du i princippet udsende alle de gange, som du vil, og der er ingen formalia omkring udformning eller udsendelse. I princippet må du rykke dine skyldnere hver eneste dag på telefon og fysisk brev. Vi anbefaler dog ikke at rykkerprocessen får karakter af chikanerende adfærd.  

I det daglige sidestiller mange imidlertid en rykker og et rykkergebyr, det er juridisk set ikke helt korrekt. Et rykkergebyr er et gebyr på 100 kroner, der kan pålægges en udsendt rykker.

Gratis rykkerskabelon

Vi har udarbejdet en rykkerskabelon til dig, som ønsker at udsende rykkerskrivelser selv (vi kan også gøre det for dig). Ved at hente vores skabelon, er du sikret, at dine rykkere overholder alle krav og regler.

Rykker-skabeloner-Collectia-AS

Rykkere med gebyr på 100 kroner

Bekendtgørelse af lov om renter og andre forhold ved forsinket betaling i daglig tale kaldet renteloven, giver imidlertid dig som kreditor, eller kreditors inkassofirma / inkassoadvokat, mulighed for at udsende en til tre rykkere med pålagt 100 kroner på hver. 

Dette er en mulighed renteloven giver dig som virksomhed – og dermed ikke et krav. Du bestemmer også selv om du ønsker at sende en, to eller tre rykkergebyrer såfremt skyldner ikke betaler. 

Hvor du med de venlige remindere principielt må rykke dine skyldnere så mange gange, som du vil, så udsteder renteloven imidlertid en række forskrifter, hvis du som kreditor ønsker at tillægge de 100 kroner i rykkergebyr.

 • Du må maksimum udsende 3 rykkere, som er pålagt 100 kroner.
 • Du må ikke sende én rykker pålagt 300 kroner på en gang.
 • De 100 kroner er et maksimum, så du må i princippet pålægge mindre.
 • De 100 kroner skal minimum udsendes med 10 dages mellemrum – ellers er rykkergebyret ikke gyldigt.
 • De 100 kroner er ikke pålagt moms.
 • De 100 kroner i rykkere er en mulighed, og dermed ikke et krav.

Skal jeg sende rykkere før inkasso?

Nej, der er ingen krav om at udsende rykkere, før du overgiver din sag til inkasso hos et inkassobureau eller inkassoadvokat.

Rykkere er en mulighed for dig som virksomhed, for at rykke for dine penge og minde dine skyldnere om, at I har et økonomisk mellemværende, som typisk er i form af en ubetalt faktura.

Mange tror fejlagtigt at man forud for en inkassosag skal have sendt rykkere, det er imidlertid ikke korrekt. Du skal blot sende et inkassovarsel eller lade dit inkassofirma eller advokat foretage dette for dig.

Vores anbefaling til udsendelse af rykkere

Vores klare anbefaling til dig som virksomhedsejer, bogholder eller ansvarlig for udsendelse af rykkere for virksomheden, er at i internt i virksomheden udformer en rykkerpolitik / kreditpolitik for, hvordan i rykker jeres kunder, der vælger ikke at betale jeres mellemværende.

Der er ingen rigtig og forkert praksis når man taler udsendelse af rykkere. Vores klare anbefaling er dog at I er konsekvent og overholder den politik i fastsætter på området.

Læs også: Effektiv rykkerprocedure – Sådan får du kunden til at betale

Eksempel på en rykker-politik

 • 5 dage efter forfaldsdatoen: Udsendelse af første rykker. Det kunne eksempelvis være i form af en “venlig reminder”, der melder debitor om jeres økonomiske mellemværende.
 • 10 dage efter forfaldsdatoen: Udsendelse af første rykker, som er pålagt 100 kroner.
 • 20 dage efter forfaldsdatoen: Udsendelse af anden rykker, som er pålagt 100 kroner.
 • 30 dage efter forfaldsdatoen: Udsendelse af tredje rykker, som er pålagt 100 kroner.
 • Er der fortsat ingen reaktion for skyldner, så bør der sendes et inkassovarsel til debitor.

Ovenstående er blot et eksempel. Dog kan gennemførsel af alle 3 rykkere, med 10 dages mellemrum være hårdt for virksomhedens likviditet. Heldigvis er det muligt at forkorte processen med blot en eller to rykkere.

Du og din virksomhed bestemmer suverænt politikken på området, vi anbefaler dog følgende:

 • Drop aldrig et krav uanset størrelsen, inkasso kan betale sig
 • Vær konsekvent i jeres rykkerpolitik, uanset hvad i bestemmer jer for
 • Vær konstant over jeres dårlige betalere
 • Få bogført løbende og ofte, så ved du, hvad I har af udestående
 • Indfør faste rutiner for udsendelse af rykkere, måske faste dage
 • Alle kan komme til at glemme at betale en faktura, så rykkere er nødvendige

Hos Collectia er der i vores produkter indbygget rykkerservice

Gider du ikke selv udsende rykkere, så lad os gøre det! Udsendelse af rykkere er ofte altid med i vores produkter.

Første henvendelse til din debitor fra Collectia vil ofte være en rykker, som er pålagt 100 kroner og et inkassovarsel, som udsendes med fysisk brevpost.

Betales denne henvendelse ikke, fortsætter sagen automatisk, uden du skal foretage dig yderligere. Det eneste du skal gøre, er at sende os de ubetalte fakturaer, så klarer vi udsendelse af rykkere og inkassovarsel – det er helt gratis at komme i gang.


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg