Skip to main content
Rekonstruktion

Rekonstruktion

Formålet med en rekonstruktion er at rette op på en virksomhed, der befinder sig i en økonomisk vanskelig situation.

En rekonstruktion iværksættes, hvis virksomheden ikke er i stand til at overholde sine forpligtelser, efterhånden som de forfalder.

Målet med rekonstruktionen er som oftest, at virksomheden kommer på fode igen. Hvis dette ikke er muligt, er en konkursbehandling ofte det næste naturlige skridt.

Rekonstruktion er tidligere kendt som betalingsstandsning

Før 2011 var rekonstruktion kendt som betalingsstandsning – en tilstand, hvor en nødlidende virksomhed kunne få en “pause” fra sine kreditorer for at skabe ro til at udarbejde en plan for eventuel videre drift.

Rekonstruktion handler grundlæggende om det samme som betalingsstandsning og har samme formål. Juridisk anvendes termen betalingsstandsning dog ikke længere.

Hvordan forløber en rekonstruktion?

En rekonstruktion forløber ved, at en kreditor – eller dennes rådgiver, revisor eller advokat – anmoder Skifteretten om rekonstruktion.

Ved en rekonstruktion tildeler Skifteretten en såkaldt rekonstruktør. Udover rekonstruktøren kan Skifteretten også beskikke en regnskabskyndig tillidsmand, som typisk er en revisor.

Under selve rekonstruktionen er det ofte set, at selskabets ledelse får lov til at fortsætte den daglige drift for at undgå yderligere tab. Det er dog rekonstruktørens opgave at træffe større beslutninger, eksempelvis om køb og salg under rekonstruktionen. Her har den daglige ledelse ingen indflydelse.

Hvilke udfald kan der være af en rekonstruktion?

Der kan være mange udfald af en rekonstruktion. Grundlæggende kan en rekonstruktion resultere i, at selskabet fortsætter sin drift – eventuelt ved hjælp af frasalg af hele eller dele af virksomhedens aktiver.

Alternativt kan udfaldet være, at virksomheden tages under konkursbehandling, hvis der ikke findes andre udveje.

Hvordan ser man, at en virksomhed er under rekonstruktion?

Der er flere metoder til at se, om en virksomhed er under rekonstruktion. Dels annonceres en rekonstruktion i Statstidende, hvor det oplyses, hvornår virksomheden er taget under rekonstruktion, samt hvem der er beskikket som rekonstruktør.

Derudover vil virksomhedens status være markeret som “under rekonstruktion” på CVR.dk.

Hvis du abonnerer på en virksomhed og i den forbindelse modtager oplysninger fra CVR.dk, vil du typisk få besked, hvis virksomheden tages under rekonstruktion.

Hvordan bør jeg forholde mig som leverandør, hvis min kunde tages under rekonstruktion?

Som leverandør og kreditor kan du som udgangspunkt ikke foretage dig meget, hvis du bliver bekendt med, at en debitor er taget under rekonstruktion.

Vi anbefaler, at du straks stopper arbejdet eller afventer, hvis du skal påbegynde arbejde for kunden, har igangværende arbejde med kunden, eller har penge til gode hos kunden. Du bør kontakte den ansvarlige for rekonstruktionen for at få klarhed over, hvordan du bør forholde dig. Oplysninger herom kan findes i Statstidende.

Det er vigtigt at være realistisk og ikke forvente, at kunden kan betale hele eller dele af din faktura under rekonstruktionen.

Det er altid en god idé at gå i dialog med rekonstruktøren. Hvis du har et inkassofirma eller en advokat tilknyttet dine inkassosager, kan du også bede dem om at indlede dialogen.


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg