Skip to main content
Konkursbehandling

Konkursbehandling

Er en privatperson eller en virksomhed ikke i stand til at betale sine forpligtelser, i takt med de forfalder, kan en kreditor, en kreditors inkassofirma, eller debitor selv rette henvendelse til skifteretten, men henblik på en konkurs.

Er en virksomhed eller privatperson ikke i stand til at betale sine afdrag, gæld eller forfaldne fakturaer, er der tale om insolvens. I følge konkursloven skal denne insolvens være varig, for at en kreditor eller debitor, kan erklære en debitor konkurs. Insolvensen må med andre ord ikke blot være kortvarrig eller skyldes debitors manglende vilje til at betale.

Det er udelukkende skifteretten der tager stilling til, om en debitor kan tages kunder konkursbehandling jf. konkursloven.

Skifteretten vil modtage konkursbegæringen i den retskreds hvor debitor (skyldner) hører til. Skifteretten kan enten modtage konkursbegæring fra debitor selv, en såkaldt egenbegæring eller fra en kreditor.

I Danmark kan både virksomheder og privatpersoner blive taget under konkursbehandling – efter en forudgående konkursbegæring.

Krav til konkursbehandlingen

For at en konkursbehandling kan påbegyndes, skal der være sendt en konkursbegæring – enten fra debitor selv eller fra debitors kreditorer.

Når konkursbegæringen er indsendt til skifteretten, er det retten, der vurderer, om forholdene for at opstarte en konkursbehandling er til stede.

For at kunne påbegynde en konkursbehandling, er det essentielt, at debitor er insolvent. Det betyder med andre ord, at debitor ikke er i stand til at betale de krav, en kreditor måtte have, i takt med at de kommer ind. Det betyder ligeledes, at der ikke kan opstartes en konkursbehandling, såfremt årsagen til den manglende betaling skyldes uenighed, eller at debitor ikke vil betale kravet – af den ene eller anden årsag.

I tilfælde hvor debitor ikke ønsker at betale et krav til en kreditor, er der mulighed for inkasso, retslig behandling eller retsmægling. Konkurs er ikke en mulighed.

Det sker der i konkursbehandlingen

Vælger skifteretten at opstarte en konkursbehandling, udpeger skifteretten en kurator til at hjælpe med at opgøre og eventuelt sælge boet. Kuratoren er typisk advokat, med speciale i netop konkursboer.

Kuratoren har til mål med konkursbehandlingen at skabe et overblik over debitors finansielle stilling; aktiver, indtægter og udgifter. Når overblikket er dannet, vil kuratoren forsøge at sælge debitors eventuelle aktiver – hvis formål er at skulle dække over hele eller dele af kreditorernes krav.

Ved konkursbehandling af privatpersoner må der ikke sælges aktiver, der regnes for værende tilhørende et beskedent hjem.

Prisen for en konkursbehandling

Det koster et retsgebyr på 1500 kroner (2024 tal) at sende en konkursbegæring mod en virksomhed eller en privatperson.

Du skal dog være opmærksom på, at der skal stilles en sikkerhedsstillelse, såfremt konkursbehandlingen skal foregå mod en virksomhed. Beløbet er typisk omkring 30.000 kr.

Vælger en virksomhed eller privatperson selv at erklære sig konkurs, udløser dette ingen retsgebyr.

Konkurs i forbindelse med inkasso

Konkursbegæring mod en privatperson eller virksomhed, er en del af de værktøjer der i yderste tilfælde kan bruges i forbindelse med inkasso, både hos en advokat, et inkassofirma eller hos kreditor selv.

Dog vil der i praksis blive anvendt en lang række andre værktøjer under inkasso, før en konkursbehandling vil komme i spil, med mindre det vurderes at en konkurs er den korteste vej til at få indfriet nogle af skyldners aktiver. 


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg