Skip to main content
Egeninkasso - her er alle fordelene og ulemperne - Collectia Inkassofirma blog
Sebastian S. •
09/09/2022

Egeninkasso – her er alle fordelene (og ulemperne)

Hos Collectia elsker vi at vidensdele indhold om økonomi, regnskab, kredittjek og inkasso. På trods af at vi er et inkassofirma med over 150 års erfaring, så gør vi alt for at være så objektive som overhovedet muligt, når det eksempelvis kommer til valg af leverandør, valg af produkter og om du eksempelvis skal foretage inkasso selv eller ej.

Netop emnet om hvorvidt man skal fortage inkasso på egen hånd eller via en professionel inkassopartner, får vi mange spørgsmål om.

I denne artikel sætter vi fokus på egeninkasso: hvad er fordelene? hvad er ulemperne? hvad må du selv stå for? hvornår kan det være passende at gøre et forsøg selv og hvornår bør du overlade dine inkassosager til en ekstern partner som eksempelvis et inkassofirma eller advokat.

Egeninkasso – hvad er det?

Egeninkasso dækker grundlæggende over alle de handlinger, der er forbundet med inkasso, når en virksomhed står for inkassoprocessen på egen hånd. Med andre ord dækker egeninkasso altså over opkald, inkassovarsel, rykkerskrivelser, pålægning af renter, rykkergebyr, oprettelse af eventuelle afdragsordninger og eventuelt fogedretten.

Hvad er forskellen på egeninkasso og fremmedinkasso?

Ligesom når du vælger at sende din bil til service hos en mekaniker – frem for at foretage services selv – så er der ingenting, som forhindrer dig i at stå for hele inkassoprocessen selv.

Det modsatte af egeninkasso, er fremmedinkasso, dvs. inkasso, foretaget af en ekstern part; inkassofirma eller advokat med speciale i inkasso.

Et inkassofirma eller inkassoadvokat må hverken foretage sig mere eller mindre end den inkasso, som du kan foretage på egen hånd. Men som med mekanikeren, så har erfaring, kompetencer og de rette værktøjer ofte sine klare fordele – også når det kommer til inkasso.

Derudover har vi erfaret, at de fleste skyldnere ofte tager et brev fra et autoriseret inkassofirma mere alvorligt, end hvis der kommer en rykkerskrivelse fra en virksomhed.

Hvornår kan egeninkasso være en god ide?

Har du kun en eller to dårlige betalere i løbet af et år, kan udsendelse af rykkere og inkassovarsel ofte være den hurtigste, billigste og mindst komplekse måde at føre inkasso på. Derfor anbefaler vi, at du tager udgangspunkt i antal, størrelse og kompleksiteten af sagerne, når du overvejer egeninkasso vs. inkassofirma.

Hvornår kan inkasso hos et inkassofirma eller advokat være en god ide?

Der kan være rigtig mange fordele forbundet ved at outsource sin inkasso. De fleste vælger at gøre det på grund af tid, ressourcer og ikke mindst strømlining af egne arbejdsgange og processer.

Oplever din virksomhed derimod et stigende antal dårlige betalere, med en større hovedstol og med dertilhørende større kompleksitet – ja så kan inkassofirmaet hurtigt være den bedste løsning.

Inkassofirma (eller advokat) har de åbenlyse fordele, at de lever af at sætte inkasso i proces, og har gode faste procedure for netop dette. Ved at vælge et inkassofirma eller advokat til jobbet, får du med andre ord en samarbejdspartner, der er på din side, og sørger for at alle processer, lovgivning og regler overholdes.Er der virksomheder eller brancher der kan have fordel ved at vælge egeninkasso?

Grundlæggende er egeninkasso kontra fremmedinkasso et spørgsmål om jeres ønsker, behov og ikke mindst tid, og des flere sager I har, jo større åbenlyse årsager er der også til at vælge fremmedinkasso frem for egeninkasso.

Dermed er der også en tendens til, at virksomheder (og brancher) med en stor volumen af netop ubetalte fakturaer også typisk er overrepræsenteret hos inkassofirmaer og advokater.

Er egeninkasso billigere end fremmedinkasso?

Mange inkassofirmaer har ofte en form for ”no cure, no pay”, og får dermed kun betaling, hvis din sag helt eller delvist løses – en fordel du alt andet lige ikke kan opnå, da alle sager, uanset udfald, vil koste dit personale tid og ressourcer.

Såfremt der blot skal sendes få skrivelser ud i forbindelse med egeninkasso, vil tidsforbruget ikke være særlig stort, og dermed få omkostninger forbundet hermed.

Har din virksomhed brug for en snak om inkasso?

Collectia har mere end 150 års erfaring med inkasso, og hjælper dig gerne med at inddrive gæld for dig. Kontakt os for en gratis og uforpligtende snak omkring jeres inkassoprocedure – måske kan vi spare jer for en masse tid og besvær, og ikke mindst få jeres penge hurtigere hjem.


Gratis materiale


Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg