Skip to main content
Fordele og ulemper ved et inkassofirma - Inkasso Blog
Sebastian S. •
04/02/2021

Inkassofirma – fordele og ulemper ved et inkassofirma

Lad os starte med at bekende kulør; vi er et inkassofirma – og har været det siden 1998. 

Hvorfor belyser et inkassofirma hvilke fordele og ulemper, et inkassofirma har – og er vores vurderingen helt objektiv?

Svaret er ja – vi producerer naturligvis ikke noget, som vi ikke står inde for, og vi kender om nogen fordele og ulemper ved et inkassofirma – frem for eksempelvis en inkassoadvokat

Nedenfor giver vi vores bedste bud på, hvilke fordele og ulemper et inkassofirma har – og hvordan vi giver dig fordelene fra både det klassiske inkassofirma og den klassiske inkassoadvokat.

Hvad er inkasso?

Inkasso er en proces hvor du, et inkassofirma eller en advokat foretager en række handlinger for at sikre betaling for en eller flere ubetalte fakturaer Inkasso foretages derved kun, hvis en faktura overskrider sin betalingsfrist.

Inkasso rummer en lang række handlinger, såsom opkald, fysisk fremmøde hos skyldner, udsendelse af rykkerskrivelser, udsendelse af inkassovarsel, registrering af debitor i RKI og Debitorlisten, pålæggelse af rykkergebyr eller fremstillelse af debitor i fogedretten – altså retslig inkasso

Inkasso er langt fra en specifik drejebog, og debitorerne behandles langt fra ens – det afhænger både af hvilket inkassofirma, du bruger, og hvilke handlinger, der skønnes nødvendig for at få pengene hjem.

Hvad kan et inkassofirma?

Et inkassofirma kan køre en professionel inddrivelse af dine ubetalte fakturaer – uanset om du har få eller mange inkassosager.

Inkassofirmaet udnytter sin erfaring med at håndtere typisk mange tusinde sager, til at inddrive netop dine krav, og med de lovlige virkemidler der er; opkald, fysiske fremmøde, pålæggelse af gebyrer, fogedretten osv.

Grundlæggende er der ikke noget et inkassofirma eller en inkassoadvokat kan og må gøre, som du ikke selv kan og må.

Hvad er fordelene ved et inkassofirma?

Der er rigtig mange fordele ved at gøre brug af et professionelt inkassofirma, frem for selv at stå for inkassoprocessen. De fleste danske inkassofirmaer har ofte ingen andre primære aktivitet – end inkasso og dermed som primære formål, at få deres kunders penge hjem.

Fordelene ved at gøre brug af et inkassofirma er ofte den;

  1. Forløbet er ofte mere systematisk – og ofte kortere end hvis du selv stod for inkassoprocessen.
  2. De lovmæssige korrekte gebyrer pålægges korrekt.
  3. De lovmæssige korrekte tidsfrister overholdes.
  4. Ofte en stor erfaring sikrer pengene hurtigere hjem.
  5. Debitor har ofte en større respekt for et inkassofirma eller en advokat
  6. Er ofte billigere end hvis du selv skulle stå for det.

Hvad er fordelene ved et inkassofirma – frem for en advokat (inkassoadvokat)?

Ønsker du ikke selv at stå for jeres inkasso, men lade en professionel partner stå for det i jeres virksomhed, har du i Danmark grundlæggende to alternativer; Et inkassofirma eller en advokat (inkassoadvokat).

Den altoverskyggende fordel ved et inkassofirma – frem for advokaten er den, at inkassofirmaets ofte eneste aktivitet er inkasso – og dermed at få dine penge hjem. For ofte er advokater, der beskæftiger sig med inkasso (og dermed benævnes inkassoadvokat), ikke deres eneste aktivitet i advokatforretningen – og er ofte en opgave blandt alle andre på et advokatkontor, på højde med at hjælpe med skilsmissepapirer, hjælpe med hushandler osv.

Du skal ligeledes også være opmærksom på, at det i praksis ofte kan være en studentermedhjælper, en advokatsekretær eller lignende der bistår advokaten med selv inkassoprocessen – og sjældent en uddannet advokat, der håndterer sagen for dig.

Hos inkassofirmaet er det ofte altid specialiserede medarbejdere, der dagligt ikke laver andet end inkasso, der står for din sag.

Der er grundlæggende ingen forskel i hvilke lovmæssige handlinger en advokat må, frem for et inkassofirma når det gælder inkasso. Alle advokater må, jf. loven, beskæftige sig med inkasso – og dem der gør, benævner sig ofte som inkassoadvokater. 

Du skal være opmærksom på, at det ikke er alle advokater der ønsker at hjælpe dig med inkasso – såfremt man hos advokaten har valgt at specialisere sig indenfor andre fagområder.

Det typiske billede er ligeledes, at et inkassofirma er billigere end en advokat – der ofte vil have en fast pris eller advokat-timepris for assistancen – uanset udfaldet af inkassosagen. Mens inkassofirmaer typisk har mere fleksible prismodeller, såsom abonnementer, fastprisaftaler eller en no cure, no pay-betaling, hos der kun afregnes, når og hvis du får din betaling.

Hvad er ulemperne ved et inkassofirma – frem for en advokat (inkassoadvokat)?

Ligesom at der er klare fordele ved at gøre brug af et inkassofirma, frem for en advokat – er der naturligvis også visse ulemper du som debitor bør være opmærksom på, når du skal vælge inkassopartner.

For mens et inkassofirma typisk årligt håndterer et par hundrede tusinde sager, og ofte har en meget stor viden om håndtering af inkasso – så håndterer en typisk advokat ofte langt mindre porteføljer af inkassosager. 

Ønsker du en meget personlig dialog med din inkassoudbyder, om typisk meget komplekse sager, inden for eksempelvis husleje eller byggesager – hvor den ubetalte faktura blot er en lille del af problematikken – kan det have sine klare fordele af gøre brug af en advokat – frem for et inkassofirma. For her kan advokatens mange juridiske kompetencer komme i spil, hvor juraen omkring inkasso ofte ophører.

Ligesom hos advokaten, skal du være opmærksom på, at ikke alle inkassofirmaer i Danmark kan og vil hjælpe dig. Nogle inkassofirmaer har valgt at fokuserer på klienter med meget store porteføljer af inkassosager (typisk 50+ inkassosager), årligt – og har du dermed under det antal, ja så vil inkassofirmaet typisk ikke hjælpe dig.

Vælg Collectia – og få et inkassofirma der rummer det bedste fra begge verdener 

I Danmark har du to muligheder for inkasso, hvis du ikke selv ønsker at stå for det selv; Et inkassofirma eller en advokat.

Inkassofirmaet har typisk mange sager, og dermed en meget stor viden omkring effektiv inddrivelse og dermed lave priser – mens advokaten ofte er specialister i typisk mere komplekse sager, og derfor typisk med en højere pris for inddrivelsen.

Hos Collectia har vi kombineret det bedste fra de to verdener – og kan tilbyde alle virksomheder inkasso på et højt professionelt niveau – med lave priser og advokater der sidder klar, hvis der er behov for det.

For hos Collectia har vi siden 1998 hjulpet små- og mellemstore danske virksomheder med inkasso, uanset hvor mange sager, de har. Langt de fleste sager løses ofte uden advokatens hjælp – men får vi behov for juridisk assistance i forløbet, har Collectia et stærkt samarbejde med et advokatfirma, der sidder klar til at hjælpe.

Dermed får du alle fordelene hos Collectia.


Gratis materiale


Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg