Skip to main content
Inkasso i udlandet - udenlandsk inkasso - Collectia Inkassofirma
Sebastian S. •
09/09/2024

Sådan får du succes med inkasso i udlandet

Inkasso i udlandet, eller international inkasso, er for mange en uoverskuelig opgave – for hvilket inkassofirma eller hvilken advokat i udlandet skal man vælge? Hvad koster international inkasso, og hvordan fungerer inkasso i udlandet?

Der er ofte mange spørgsmål forbundet med international inkasso – og med god grund. De fleste virksomheder har sjældent haft behov for inkasso i udlandet, og når de har, har mange en tendens til at opgive det – men sådan behøver det ikke at være.

Hos Collectia har vi mange års erfaring med inkasso i Danmark, Norden, Tyskland – og resten af Europa.

Vi har her samlet 5 tips, som vi mener, du bør kende til, hvis du ønsker succes med inkasso i udlandet.

Tip 1: Forsøg selv med rykkerfase og inkasso (egeninkasso)

Det kan være en fordel selv at kontakte debitor i det pågældende land. Ofte skyldes en manglende betaling enten tekniske vanskeligheder eller simpel forglemmelse.

Er dette tilfældet, er det ofte nok blot at sende en rykkerskrivelse eller foretage et telefonopkald til skyldneren.

På den måde får du afklaret, hvad årsagen til den manglende betaling er, og dermed også en afklaring på, hvornår pengene kan forventes at blive overført til dig.

Tip 2: Husk kundens eventuelle handelsbetingelser

Mange virksomheder i udlandet har mere specielle handelsbetingelser end traditionelle danske virksomheder – og det kan påvirke betalingsflowet og betalingerne.

Det kan betyde, at virksomheder i udlandet eksempelvis ofte har meget lange betalingstider – nogle helt op til 90 dage eller mere.

Disse har du ofte fået præsenteret – men måske glemt eller overset.

Mange, især større koncerner i udlandet, vil ofte blot ignorere din betalingsfrist på eksempelvis 7 dage, hvis de har en 90-dages betalingsfrist, og først betale efter 90 dage.

Tip 3: Betalinger i udlandet er ofte lang tid undervejs

Et grundprincip ved enhver betaling er, at såfremt kunden har betalt på betalingsfristen eller før, så er betalingen sket rettidigt.

Mange betalinger er ofte flere dage undervejs, og selv i Danmark kan en betaling ofte være 1-3 bankdage (hverdage) undervejs.

Det betyder dermed også, at du som kreditor ikke kan forvente at have dine penge på kontoen på betalingsdatoen – eller dagen efter.

Du skal især være opmærksom på, at overførsler kun sker på bankdage, som ofte er hverdage. Bankdage i Danmark er eksempelvis ikke weekender eller helligdage – samt 12 øvrige datoer, som kan ses på Nationalbankens hjemmeside.

I udlandet har man lignende bankdage, og dermed også dage, hvor betalinger ikke kan overføres.

Ud over bankdage i Danmark og i udlandet, er en betaling generelt flere dage undervejs fra udlandet til Danmark end en overførsel fra en dansk konto til en anden.

Husk at være opmærksom på disse forhold, før du opstarter eget inkassoforløb.

Tip 4: Vælg et inkassofirma, der kender landet

Vi anbefaler, at du vælger en advokat eller et inkassofirma i det land, hvor du ønsker inkasso. Ønsker du inkasso i Tyskland, vælg da et inkassofirma med kontor eller repræsentation i Tyskland.

Dette anbefaler vi, da inkasso fra land til land ofte er forskelligt – både lovgivningsmæssigt, kulturelt og i måden, hvorpå inkasso foretages mest effektivt.

Ved at vælge et inkassofirma i udlandet, der har kendskab til det pågældende land, har inkassofirmaet ofte også adgang til de rette værktøjer i landet, såsom gældsregistre, mulighed for lønindeholdelse osv. Værktøjer, som en advokat eller et inkassofirma i Danmark ofte ikke har kendskab til, hvis ikke de har indgående kendskab til det pågældende land.

Tip 5: Vælg et inkassofirma med et stærkt netværk

Valget af et inkassofirma med lokal forankring er vigtigt – men det er de færreste inkassofirmaer eller advokater, der har et stærkt lokalt kendskab til alle lande.

Derfor anbefaler vi, at du vælger et inkassofirma med et stærkt netværk. Det betyder, at inkassofirmaet i Danmark kan videresende sagen til et inkassofirma i netværket – i det land, hvor debitor hører hjemme.

Inkasso i udlandet med Collectia

Collectia er et af de få inkassofirmaer i Danmark med egne kontorer i både Finland, Norge, Sverige og Danmark. Har du brug for inkasso i Norden, kan Collectias eget personale hjælpe dig i mål.

Du skal blot oprette dine sager, som du plejer, og så tager Collectias norske, svenske, finske eller tyske afdelinger sig af det.

Ud over de nordiske lande, hvor mange af vores kunder har behov for inkasso, er vi ligeledes repræsenteret i Østrig, Belgien, Kroatien, Cypern, England, Estland, Frankrig, Grækenland, Island, Italien, Letland, Litauen, Holland, Polen, Portugal, Spanien og Schweiz gennem European Collectors Association (ECA).

European Collectors Association (ECA) er et stærkt netværk af inkassofirmaer og inkassoadvokater fordelt over hele Europa, som Collectia er en del af.

Det betyder, at du kan sende din inkassosag til Collectia, og det er altid den bedste partner i det pågældende land, der tager sig af din inkassosag. Vi tror på, at inkasso i udlandet skal håndteres i udlandet – og dermed lade de enkelte lokale inkassofirmaer og advokater håndtere din inkassosag.

Med Collectia får du dermed én partner. Har du eksempelvis både danske og udenlandske inkassosager, håndterer vi det hele for dig, og du behøver ikke flere partnere, hvis du både har behov for dansk inkasso og international inkasso.


Gratis materiale


Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg