Skip to main content
Rykkerskrivelse skabelon

Rykkerskrivelse skabelon

Hvad er en rykkerskrivelse?

En rykkerskrivelse er en skrivelse til en debitor, hvis formål er at rykke for en eller flere manglende betalinger.

Rykkerskrivelser sendes typisk på baggrund af en eller flere ubetalte fakturaer, og kan både pålægges et rykkergebyr eller sendes uden.

Rykkerskrivelser kaldes i daglig tale ofte blot for rykkere.

En rykker kan både blive sendt af dig som kreditor, men den kan også sendes fra et inkassofirma eller en inkassoadvokat.

Der er grundlæggende meget få og simple krav til en rykkerskrivelse i forhold til antallet og ikke mindst betalingsfristen, når du pålægger rykkergebyrer.

Hvorfor gøre brug af en rykkerskabelon?

I Danmark er der ingen formelle designmæssige krav til en rykker, og du må som virksomhed (næsten) designe den, som du vil.

Vi har her hos Collectia mere end 150 års erfaring med inkasso, og ved derfor hvordan en effektiv rykker skal se ud. Vi har derfor designet en skabelon, som du frit kan bruge og hurtig være i gang med.

Download en gratis rykkerskabelon her

Rykker-skabeloner-Collectia-AS

Når du insender denne formular, sender vi skabelonen til din mail. Samtidig bliver du tilmeldt vores nyhedsbrev, som du altid kan afmelde igen.

​Hvad skal en rykker skabelon indeholde?

Du må forme og designe din rykker skabelon præcis som du vil. Vi anbefaler din skabelon til rykkere indeholder:

  • Debitors navn
  • Debitors adresse
  • Debitors skyldige beløb
  • Dato for rykkeren
  • Kravets størrelse, overskueligt belyst
  • Eventuel reference til oprindelige faktura nr.
  • Oprindelige dato for forfald
  • Betalingsfrist på 10 dage
  • Dine som kreditors bankoplysninger

Hvornår må man sende sin rykker

Du må sende din rykker, når det er konstateret, at en betaling er misligholdt – typisk 3-5 hverdage

Husk at betalinger ofte er 1-2 hverdage undervejs, så sørg for at give din debitor en frist på minimum 3 dage før du sender din rykker.

Påkravsskrivelse og rykkere

Påkravsskrivelse og rykkere forveksles ofte – og måske ikke uden grund. De begge har grundlæggende til formål at gøre debitor opmærksom på en manglende betaling, og at give debitor en mulighed for at betale kravet.

Rykkerskrivelsen skal dog ses som en rykker for manglende betaling – mens påkravsskrivelsen er et varsel om inkasso, også af den grund kaldes påkravsskrivelsen ofte også for inkassovarsel. Påkravsskrivelsen kan dermed ses som en sidste chance, før inkasso påbegyndes.

Påkravssskrivelsen må gerne indeholde et rykkergebyr, blot reglerne herfor er overholdt.

Det er ikke noget krav, at der forud for en påkravsskrivelse er udsendt en rykkerskrivelse.

Hvem sender rykkerskrivelser?

Alle i virksomheden, din bogholder, din revisor, din advokat eller dit inkassofirma må sende en rykker.

Vi anbefaler, i indfører faste rutiner for, hvem der sender rykkere til kunder. I mange virksomheder giver det mening at det er bogholderiet, mens i andre virksomheder oursources det til eksempelvis inkassofirma.

Fra rykker til inkasso

Før inkasso må opstartes, skal debitor have modtaget inkassovarsel / påkravsskrivelse og have misligholdt sin 10 dages betalingsfrist. Dette gælder både ved udenretslig inkasso og ved retslig inkasso, hvor fogedretten involveres.

Det er en udbredt misforståelse, at dette skal være sendt fra virksomheden selv, før sagen overdrages til eventuel inkassofirma eller inkassoadvokat

Både inkassofirma og inkassoadvokat må gerne sende inkassovarsel / påkravsskrivelsen før inkasso. På den måde sikrer kreditor og inkassofirmaet sig, at påkravet er sendt korret og rettidigt.

Hvad indeholder en rykkerskrivelse?

En god rykkerskrivelse indeholder, oplysninger op at en eller flere krav ikke er blevet betalt – og at kreditor nu ønsker sin betaling.

Rykkerskrivelsens formål er at informere og rykke for manglende betaling.

Rykkerskrivelsen skal tydeligt vise hvad der rykkes for og hvor meget der rykkes for. I praktisk ofte med reference til et fakturanummer og beløbets størrelse.

Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg