Skip to main content

Inkassoproces – sådan forløber en inkassosag

En effektiv inkassoproces er altafgørende for, at inkasso har effekt og dermed formår at få pengene hjem til kreditor.

Vi sætter her fokus på inkassoprocessen fra start til slut: hvem må håndtere en inkassoproces, hvordan en inkassoproces opstartes, hvilke tiltag der bør foretages, og hvilke muligheder der er i en inkassoproces. Vi ser også nærmere på, hvad man kan gøre, hvis inkassoprocessen ikke udmunder i en betaling til kreditor.

Artiklen skal ses som information til dig, der ønsker mere viden om inkassoprocessen, og som gerne vil have brugbare tips og tricks til, hvordan du kan starte, strukturere og håndtere din egen inkassoproces som kreditor.

Har du brug for inkasso, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os.

Inkassoproces - Inddrivelsesforløbet af inkassosag hos et inkassofirma

Hvem må håndtere en inkassoproces i Danmark?

I Danmark må kreditor selv, kreditors inkassofirma eller kreditors inkassoadvokat håndtere hele eller dele af inkassoprocessen.

Grundlæggende er der ingen forskel på, hvad kreditor, kreditors inkassofirma eller inkassoadvokat kan og må foretage sig, men den altafgørende forskel er, hvordan det gøres, hvor ofte ting gøres, og hvem der gør det.

I Danmark skal du være autoriseret af politiet for at drive inkassofirma. Autorisationen sker for at sikre, at virksomheden overholder gældende love og regler, og at ejere og personerne bag selskabet eksempelvis ikke tidligere er straffet, har gæld til det offentlige eller lignende.

Der er godt 100 autoriserede inkassofirmaer i Danmark; listen kan ses på Politi.dk. Bemærk, at det ikke er alle inkassofirmaer, der kan hjælpe dig med din inkassosag – nogle inkassofirmaer har eksempelvis specialiseret sig i opkrævning af fly-kompensation osv.

Udover inkassofirmaer må alle advokater med en bestalling foretage inkasso på vegne af en kreditor. Bemærk, at heller ikke alle advokater tilbyder inkasso i deres advokatforretning. Tilbyder man inkasso som tjeneste i sit advokatfirma, benævner mange advokater sig som inkassoadvokater.

I Danmark er der godt 4.600 advokater, og dermed 4.600 advokater, der må hjælpe dig med inkasso – men kun 59 har ifølge Advokatsamfundets Advokatnøglen oplyst, at de hjælper med inkasso. Det faktiske tal vurderes dog at være større. Inkassolovens § 2 omhandler autorisation af inkassovirksomheder.

Foretager kreditor selv inkassoprocessen, kaldes dette juridisk for egeninkasso.

Hvordan opstartes en inkassoproces?

En inkassoproces skal startes med et inkassovarsel, også benævnt som et inkassobrev, varsel om inkasso, påkravsskrivelse eller § 10-skrivelse.

Hvis inkassovarslet ikke er sendt, er inkassoprocessen ikke lovligt opstartet, og alle efterfølgende processer er dermed ikke lovmedholdelige.

Det er ikke et krav, at det er kreditor selv, der udarbejder og sender inkassovarslet – det må gerne være kreditors inkassofirma eller kreditors advokat, der udsender det.

Kreditor må gerne selv sende inkassovarslet og efterfølgende overdrage sagen til sin advokat eller inkassofirma. Det er dog vigtigt, at kreditor oplyser sin inkassopartner om, at inkassovarslet er sendt af kreditor selv.

Inkassovarslets formål er at oplyse debitor om, at såfremt der ikke bliver betalt inden for en betalingsfrist på minimum 10 dage, vil inkassoprocessen blive opstartet. Det er vigtigt, at inkassovarslet indeholder:

  • Klarhed over, hvad inkassovarslet vedrører. En reference til en faktura er ofte nok.

  • En 10 dages betalingsfrist til at betale fakturabeløbet inkl. evt. rykkergebyr og renter.

  • Klarhed over, at skrivelsen er et inkassovarsel. Påskriften “Inkassovarsel” er nok.

Vi anbefaler, at du benytter en skabelon til inkassovarsel/påkravsskrivelse; på den måde sikrer du dig, at inkassovarslet er udarbejdet korrekt. 

Inkassovarslet er reguleret i inkassolovens § 10. Heraf ofte også navnet § 10-skrivelse.


Hvilke værktøjer er der i inkassoprocessen?

I inkassoprocessen er der mange muligheder og dermed mange værktøjer, som kreditor, et inkassofirma eller en advokat kan tage i brug for at få kreditors penge hjem igen. Blandt de mest benyttede værktøjer er:

  • Rykkerskrivelser

  • Pålæggelse af rykkergebyrer

  • Pålæggelse af renter

  • Pålæggelse af inkassoomkostninger

  • Pålæggelse af kompensationsgebyr, hvis debitor er erhverv

  • Opkald og SMS til skyldner

  • Afdragsordning

  • Fysisk fremmøde hos skyldner

  • Tilmelding til gældsregister, fx RKI eller Debitorlisten

  • Fogedretten med henblik på udlæg i skyldners ejendele

Hvilke værktøjer, der er nødvendige i en konkret sag, afhænger af en lang række faktorer – men vigtigst af alt afhænger det af skyldners vilje og evne til at betale samt beløbets størrelse.

Hos Collectia har vi mange års erfaring med inkasso, kombineret med avanceret AI. Det gør, at vi kan udarbejde det inkassoforløb, som vi vurderer er bedst – og hvor chancen for at få kreditors penge hjem, er størst.

Grundlæggende kan det siges, at det bedste inkassoforløb er det, hvor kreditor får sine penge hjem så hurtigt som muligt.

Det er eksempelvis ikke nødvendigt at benytte alle værktøjer, hvis skyldner betaler ved første henvendelse. Omvendt kan det også være fordelagtigt at springe en række trin over, hvis det vurderes, at nogle trin ikke fører til betaling.

Vi anbefaler som oftest at pålægge de mulige gebyrer, renter og rykkergebyr – samt opkald til skyldner. Opkald til skyldner er ofte med til at muliggøre en vurdering af det videre forløb. Er skyldner eksempelvis villig til at betale, men kan ikke, er en afdragsordning måske en løsning.

Hvilken lovgivning gælder for inkassoprocessen?

Er du i gang med en inkassoproces, er du omfattet af inkassoloven og renteloven. Her er det vigtigt, at du kender til lovens indhold og rammerne for dem.

Vi anbefaler især, at du er særligt opmærksom på:

  • Inkassolovens § 9 – God inkassoskik

  • Inkassolovens § 10 – henvendelse til skyldner

  • Renteloven

Hvordan ser en typisk inkassoproces ud?

De færreste inkassoforløb er ens, fordi ingen inkassosager eller skyldnere er ens. Fælles for alle inkassoprocesser er dog, at de alle opstartes med et inkassovarsel. Uden inkassovarslet må inkassoprocessen ikke påbegyndes.

Et typisk inkassoforløb kan dog se således ud:

  • Dag 1: Udsendelse af inkassovarsel

  • Dag 11: Rykkerskrivelse med et rykkergebyr

  • Dag 22: Opkald til skyldner

  • Dag 25: Pålæggelse af renter

  • Dag 35: Tilbud om afdragsordning

  • Dag 45: Fogedretten

Ovenstående inkassoproces skal ikke ses som vores anbefaling eller et billede på, hvordan vores inkassoprocesser fungerer – men skal ses som en typisk inkassoproces, som vi oplever, at mange foretager.

Inkassoprocessen har ikke haft effekt – hvad gør jeg?

Fra tid til anden oplever mange kreditorer og inkassofirmaer, at inkassoprocessen ingen effekt har – skyldner betaler ikke det skyldige beløb eller overholder ikke aftalen om afdrag i en afdragsordning. I sådanne tilfælde er fogedretten en mulighed. Dermed eskaleres inkassoprocessen fra at være et udenretligt forløb til at være retslig inkasso. Ved retslig inkasso forstås altså inkasso, hvor fogedretten involveres.

Opstart af en retslig inkassoproces kræver, at der udfyldes en blanket til fogedretten. Denne blanket kaldes juridisk for betalingspåkrav. Betalingspåkravet udfyldes af kreditor, kreditors inkassofirma eller kreditors advokat og sendes til fogedretten.

I betalingspåkravet udfyldes alle relevante oplysninger om sagen; kreditors oplysninger, debitors oplysninger, informationer om beløbets størrelse osv.

Det er et krav, at der er sendt et inkassovarsel samt at inkassovarslet giver en betalingsfrist på 10 dage, før betalingspåkravet indsendes til fogedretten. Den retslige inkasso i fogedretten kan med andre ord ikke opstartes uden, at inkassovarslet er sendt og alle formalier omkring det er udfyldt.

Fogedretten indkalder herefter debitor til retten samt kreditor eller kreditors repræsentanter (advokat eller inkassofirma). I fogedretten er der bl.a. mulighed for at tage udlæg i skyldners eventuelle ejendele samt etablere en afdragsordning. Aftalen i fogedretten er juridisk gældende, og kravet mod skyldner forældes nu ikke efter 3 år, som et normalt fakturakrav, men efter 10 år.

Læs mere: Forældelse af penge- og betalingskrav

Retslig Inkasso - Inkassofirma Collectia

Ofte stillede spørgsmål om inkassoproces

Ingen inkassosager er ens, og det er skyldner ofte heller ikke. Derfor er det også de færreste inkassoprocesser, der er ens.

Vi får imidlertid rigtig mange generelle spørgsmål om inkassoprocesser. Vi har forsøgt at belyse den generelle inkassoproces ovenfor og har valgt at besvare de mange spørgsmål herunder.

Skal jeg sende rykkerskrivelser før inkassoprocessen?

Nej, det er ikke nødvendigt, at du sender rykkere, hverken med eller uden rykkergebyr, forud for fremsendelse af inkassovarslet og dermed opstart af inkassoprocessen.

Rykkere er en mulighed, som du kan og bør benytte dig af, men det er ikke et krav.

Rykkere kan sagtens bruges som et værktøj i den samlede inkassoproces. Husk, du maksimalt må sende 3 rykkerskrivelser, hvor der er pålagt rykkergebyrer af 100 kroner. Rykkerskrivelser med rykkergebyrer skal give skyldner en betalingsfrist på minimum 10 dage. Der må ikke fremsendes rykkerskrivelser i de 10 dage.

Rykkerskrivelser er ofte en god idé, og ønsker du at gøre brug af dem, har vi en gratis rykkerskabelon, du frit kan benytte.

Skal jeg køre et udenretligt inkassoforløb, før fogedretten?

Nej, det er der ikke et krav om.

Du må i princippet gerne springe den udenretlige inkassoproces over og sende skyldner direkte i fogedretten. Det er dog fortsat et krav, at du har fremsendt et inkassovarsel før den retslige inkassoproces.

Er der ikke sendt et inkassovarsel forud for den retslige inkassoproces, afviser fogedretten sagen.

Vi anbefaler oftest, at den udenretlige inkassoproces forsøges, da dette ofte viser sig værende den billigste løsning og den korteste proces. Visse sager kan dog have en sådan karakter, at udenretlig inkasso vurderes som meningsløs. Det sker dog heldigvis sjældent.

Må jeg gerne møde op ved skyldner?

I princippet er der ingen regler for, hvor ofte du må henvende dig til en skyldner.

Du skal dog være opmærksom på, at du ikke må rykke for det skyldige beløb, såfremt skyldner har fået en ny betalingsfrist – eksempelvis på et inkassovarsel eller rykkerskrivelse.

Vi anbefaler naturligvis ikke, at dine henvendelser får karakter af chikanøs adfærd, da dette ofte ikke fører noget med sig. Men vi anbefaler, at du løbende følger op og løbende har kontakt med skyldner. Vi ser, at jo oftere og mere vedholdende man er i inkassoprocessen, jo større er chancen for at få sit udestående hjem.

Er tid vigtig i en inkassoproces?

Ja, tid er altafgørende i en professionel inkassoproces.

For jo hurtigere du får opstartet inkassoprocessen, og jo oftere du får henvendt dig til skyldner, jo oftere ser vi, at vores kunders krav kommer hjem.

Hvor længe kan en inkassoproces strække sig over?

Grundlæggende forældes de fleste gængse fakturakrav efter 3 år. Visse krav forældes efter 10 år – disse er ofte ikke fakturakrav, men gældsbreve, lånedokumenter og lignende.

Du kan hente vores gratisk gældsbrev-skabelon her.

Inkassoprocessen må i princippet strække sig helt frem til forældelsen. Efter de 3 eller 10 år er gået, er det ikke længere muligt at rykke for sine penge, og inkassoprocessen skal dermed afsluttes. Kravet er tabt.

Det er dog muligt at afbryde forældelsen, både den 3-årige og 10-årige forældelse. Det sker ved hjælp fra fogedretten eller en skylderklæring. Husk, du kan finde en gratis skabelon til skylderklæring.

Opret din inkassosag i dag

Det er utroligt nemt at oprette din første inkassosag. Du skal blot registrere dig her på websiden, hvilket kun vil tage et par minutter. Efter din tilmelding, skal du uploade et foto af din ubetalte faktura – så sørger vi for resten!


  • Hurtigt og nemt

  • Underskriv med MitID

Bliv kunde

Vælg en løsning og gennemfør registrering

Opret sag

Opret sag via Kundetweb eller tag et billede af faktura med din mobil

Udbetaling - Collectia Inkasso

Udbetaling

Udbetaling til dig foretages i takt med sagens inddrivelse.

Inddrivelse

Inddrivelsesproces påbegyndes