Skip to main content
Produkt Udlæg i aktiver - Collectia Inkassofirma
Sebastian S. •
09/08/2022

Udlæg i forbindelse med inkasso – her er det, du bør vide

Oplever du også, at din kunde ikke betaler sine fakturer? Så kan inkasso være en særdeles effektiv metode til at få sine penge hjem på.

Inkasso er en række af handlinger lige fra udsendelse af rykkerskrivelser og inkassovarsel til tvangsgennemførelse i fogedretten. En af de handlinger, der er mulighed for i forbindelse med inkasso, er at fortage et udlæg.

I denne artikel vil vi guide dig igennem alt det, du som kreditor, inkassofirma eller inkassoadvokat bør vide om at fortage udlæg hos din kunde.

Udlæg – hvad er det?

Et udlæg er et retspant, du som kreditor, inkassofirma eller inkassoadvokat kan foretage i kundens aktiver dvs. ejendele gennem fogedretten.

Der kan grundlæggende tages udlæg i alt værdi, som kunden ejer eller er medejer af. I praksis er det ofte alt fra kontant beløb, depositum, fast ejendom og køretøjer til kunstgenstande, designermøbler o.l.

Dog skal du være opmærksom på begrebet trangsbeneficiet, som betyder at din kunde har ret til at beholde aktiver, som opretholder et beskedent hjem og levestandard.

Der findes ingen juridisk facitliste over, hvad der hører under et beskedent hjem, dog dækker det oftest over basale møbler, et fjernsyn, en billig mobiltelefon, o.l.

Hvornår foretages et udlæg?

Et udlæg foretages typisk med kunden efter et forudgående inkassoforløb, hvor en lang række handlinger, eksempelvis inkassovarsel, rykkerbreve m.m., ikke har ført til en løsning.

Det grundlæggende formål med at tage udlæg i din kundes ejendele er for at sikre dit udestående.

Når aktiverne sælges, vil du modtage det kontante beløb, som udlægget er værd. Det kan eksempelvis være, hvis der er foretaget udlæg i en fast ejendom, vil du modtage pengene, når ejendommen sælges eller begæres på tvangsauktion.

Bemærk at det ikke er sikkert, at du får beløbet, hvis aktivet sælges for mindre eller at andre kreditorer har ret til betaling før dig. Her er der tale om pantets prioritet. Ved en fast ejendom skal realkreditinstituttet eller banken typisk betales først.

Hvordan foretages et udlæg?

Kunden indkaldes til et møde i fogedretten, hvor han/hun skal oplyse sine aktiver. Herefter kan du som kreditor, dit inkassofirma eller din inkassoadvokat bede fogedretten om at tage udlæg i de oplyste aktiver. Fogedretten vil derefter fortage en registrering og en tinglysning af de udlagte aktiver.

Hvad sker, der hvis kunden udebliver fra fogedretten?

Vi får ofte spørgsmålet, om kunden ikke blot kan udeblive fra fogedretten – og jo det er selvfølgelig en mulighed. I tilfælde af at dette sker kan fogedretten kræve, at kunden bliver fremstillet ved hjælp af politiet eller ved hjælp af en udkørende fogedforretning, hvor mødet vil foregå på kundens adresse.

Skal du have hjælp til at foretage et udlæg?

Har du en faktura, der ikke er betalt? Så står vi her hos Collectia altid klar til at hjælpe dig, uanset om der er kørt inkasso eller ej.

Vi hjælper dig hele vejen og har med vores mere end 150 års erfaring et stort kendskab til, hvordan dine penge sikres på bedst mulig vis, om end det er via direkte udlægning eller gennem en forudgående inkassoproces.


Gratis materiale


Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg