Skip to main content
Inkassoregler

Inkassoregler

I Danmark er der, lige som vores nabolande i Norden, strenge krav og regler i forbindelse med inkasso.

Som kreditor er der eksempelvis krav til, hvem du må benytte til inkasso, hvilke gebyrer der må opkræves, og med hvilket interval der må rykkes i.

Derudover er der også regler til hvordan kreditor må kontaktes.

Vi sætter i denne artikel fokus på de gængse inkassoregler, du som virksomhed bør kende til. Ønsker du at læse mere om inkassoreglerne i Danmark, henviser vi til inkassoloven og renteloven.

Opstart af inkasso

Ønsker du at opstarte en inkassoproces, påbegyndes dette altid med et inkassovarsel. Er inkassovarslet ikke sendt, må der med andre ord ikke opstartes en inkassoproces.

Inkassovarslet varsler debitor om en forestående inkassoproces.

Det er vigtigt at inkassovarslet tydeligt viser hvad der skyldes for og at debitor ikke er i tvivl om, at der er tale om et inkassovarsel. Inkassovarslet skal ligeledes give debitor minimum 10 dages betalingsfrist – før inkasso må påbegyndes.

Vi anbefaler, at du gør brug af vores gratis inkassovarsel skabelon.

Inkassovarslet kan både sendes af dig som kreditor – eller af dit inkassofirma. Det er ikke et krav, at kreditor selv sender inkassovarslet, før sagen overgår til et inkassofirmaet. Du skal blot huske at gøre inkassofirmaet opmærksom på, at dette ikke er sendt – så inkassofirmaet kan gøre det for dig.

Inkassovarslet kaldes også for påkravsskrivelse, et påkrav, et inkassobrev eller et §10 brev (med reference til inkassolovens §10 om emnet).

Krav til hvem der må stå for inkasso

I Danmark siger inkassoreglerne, at der kun er tre parter der må stå for inkasso: Kreditor selv, et inkassofirma eller en advokat.

Kreditor må selv stå for hele inkassoprocessen, såfremt kreditor overholder gældende krav og regler.

Såfremt kreditor ønsker en ekstern partner til at hjælpe med inkasso, ofte også benævnt som fremmedinkasso, skal partneren være autoriseret hertil. Autorisationen til at drive inkassovirksomhed sker af politiet.

Er man ikke autoriseret af politiet til at drive inkassovirksomhed i Danmark, må man ikke stå for fremmedinkasso.

I Danmark findes der små 95 autoriserede inkassofirmaer, der kan og må hjælpe dig med inkasso. Listen findes på Politi.dk.

Ud over autoriserede inkassofirmaer, må alle danske advokater, med en bestalling, hjælpe andre med inkasso. Du skal blot være opmærksom på, at ikke alle advokater har inkasso som speciale, og derfor ikke tilbyder det som service i deres advokatforretning.

Advokater, der har specialiseret sig i inkasso, benævner sig ofte selv som inkassoadvokater.

Overholdelse af inkassoloven

Beskæftiger du dig med inkasso og ønsker at overholde inkassoreglerne, er det essentielt at du kender til inkassoloven.

Vi vil ikke gennemgå alle inkassolovens bestemmelser her, men pointerer paragraf 9, 10 og 12 som vi mener du som virksomhed, særligt bør kende til i forbindelse med overholdelse af de gængse inkassoregler. 

Paragraf 9 i inkassoloven omhandler god inkassoskik. God inkassoskik påpeger, at du ikke må anvende metoder, der udsætter nogen for urimelig pression, skade eller ulempe. 

Paragraf 9 er bred, og op til fortolkning. Men handler grundlæggende om, at du som kreditor opfører dig ordentligt – og ikke udfører din inkasso på en sådan måde at debitor udsættes for urimelig pression, skade eller ulempe.

Paragraf 10 omhandler opstarten af inkassoprocessen. Paragraf 10 siger, at du skal fremsende en påkravsskrivelse (inkassovarsel), før inkasso må påbegynde. Debitor skal have en frist på mindst 10 dage fra afsendelsen, til at betale kravet – før yderligere handlinger må foretages.

Paragraf 12 i inkassoloven påpeger, at du ikke må rette personlig henvendelse til skyldner på steder, hvortil der ikke normalt er adgang – eksempelvis eget hjem. Såfremt dette sker, skal debitor skriftligt adviseres herom. Paragraffen pointerer også i hvilket tidsrum en debitor må kontaktes. 

Ønsker du at efterkomme inkassoreglerne i Danmark, er det essentielt at du kender til inkassolovens bestemmelser – men i det praksis arbejde med inkasso, i særdeleshed er opmærksom på overstående tre paragraffer.

Læs også: God inkassoskik

Overholdelse af renteloven

Beskæftiger du dig med inkasso og rykkerskrivelser, er renteloven også en lov, du bør kende til.

Renteloven, også kaldet lov om renter og andre forhold ved forsinket betaling, her kan du eksempelvis i paragraf 9, finde informationer omkring hvor meget der må opkræves på rykkergebyrer, hvor mange der må sendes – og hvor lang betalingsfrist skylder skal have.

Skal du have hjælp til inkasso?

Hos Collectia hjælper vi hver eneste dag store og små virksomheder med deres inkasso – og ved vigtigheden af, at inkasso overholder alle gældende regler og krav der er på området.

Vi tilbyder en online løsning, hvor du nemt og hurtigt kan oprette dine inkassosager. Du skal blot uploade de ubetalte fakturaer – og så er du i gang.

Kontakt os allerede i dag – hvis du ønsker en uforpligtende snak om inkasso.


Gratis materiale

Tilmeld nyhedsbrev


Seneste indlæg